Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Knjiga 3: Vizija i misija Međunarodnog centra za srednji islamski put u Kuvajtu

Naslov izvornika: Al-Markaz al-‘ālamiyy li al-wasaţiyya: Ru’ya wa risāla (المركز العالمي للوسطية: رؤية ورسالة)

Međunarodni centar za srednji islamski put u Kuvajtu, Kuvajt, prvo izdanje, 2006., www.wasatiaonline.net

S arapskog prevela: Amira Trnka-Uzunović
Urednik: Zehra Alispahić
Redaktor prijevoda: Zehra Alispahić
Lektor: Tarik Jakubović
Korektor: Zehra Alispahić
Tehnički urednik: Aida Mujezin-Čolo
Dizajn korice: Tarik Jesenković
Broj stranica: 50
Povez: Mehki

 

Knjiga 3: Vizija i misija Međunarodnog centra za srednji islamski put u Kuvajtu

 

Iz uvoda

Allahova, dž.š., želja je bila da Muhammed, a.s., bude pečat vjerovjesnika i poslanika, i da njegovo čisto i uzvišeno poslanstvo bude Allahova neprolazna i vječna poslanica čovječanstvu u cjelini, koja osvjetljava staze života postavljajući temelje dostojanstvenom životu i principe ostvarenja čovjekovog namjesništva na zemlji koji će ga dovesti do dugotrajne sreće.

I to zato što Uzvišeni Allah najbolje zna koga je stvorio, i On je Blagi spram svojih robova i dobro zna šta je za njih pripremio. A među uzrocima trajnosti ovog pravovjernog, posljednjeg poslanstva je oporuka Svevišnjeg Zemlji i onime na njoj da budu humani po svojoj prirodi, čiji su temelji umjerenost, jednakost i ravnoteža. Moguće je objediniti ova tri atributa i one slične njima u jednoj riječi a to je El-Vesatijja, srednji put, shvaćen kao program života i suživota, kao obrazac razmišljanja i obnove, kao životna neminovnost u međuljudskim odnosima među Božijim stvorenjima, ma kojoj religiji ili naciji pripadali, ma kako bili različiti obrasci i stilovi njihovih života.

“O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji; Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.” (El-Hudžurat, 13.)

Ova El-Vesatijja, s kojom je poslan naš Poslanik, Muhammed, a.s., i na čijim osnovama je nastala muslimanska zajednica: “I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok” (El-Bekare, 143.), kao potpuni islamski koncept, nudi rješenja koja iščekuju osviješteni, oporavak za kojim žude bolom napaćene duše, mudar poziv za rješavanje problema i odlučno i jako vođstvo koje treba plodonosne ideje.

PREUZMITE DOKUMENT: (format: PDF, veličina: Unknown)


Povratak na IZDANJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *