Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

O usponu i napretku

Piše: Dr. Mutlak el-Karavi

Izgradnja Velikog Kineskog zida počela je 221. godine p.n.e., a završena je 1449. godine. Njegova dužina bila je preko 5000 km. Razlog za njegovu izgradnju bio je zaštita Kine od najezde Mongola. Kinezi su čvrsto vjerovali u njegovu neprobojnost. Međutim, u prvom stoljeću nakon završetka izgradnje, Mongoli su probili zid i napravili pustoš u zemlji. Ova situacija je ostavila Kineze zabezeknutim. Istragom su utvrdili da su Mongoli prošli kroz kapije tako što su podmitili stražare. Ovdje su Kinezi izvukli važnu pouku, da prije izgradnje zida treba izgraditi čovjeka!

U vremenu u kojem živimo, neke zemlje su se fokusirale na izgradnju čovjeka kao ličnosti kroz interaktivnost predvođenu znanjem i spoznajom te striktno i vjerno pridržavanje zakona i propisa. Izgradnja jake države, naprednog i odanog naroda se temelji na svemu navedenom.

Neki ljudi vjeruju da su uspon i napredak mogući samo pomoću novca i materijalnih resursa. Međutim, razuman čovjek, koji želi unaprijediti svoju domovinu, ima važnu ulogu u uspostavi napretka. Nažalost, svi gledamo u naše materijalno bogatstvo i ubjeđujemo se, ponekad, da uspon i napredak možemo kupiti, bez truda. Novac ima svoj limit pa će nestati, a materijalno bogatstvo može dobiti alternativu pa prestaje biti važno… pa ostaje samo jaka volja heroja, muškaraca i žena, da se trude za ostvarivanje napretka i prenose ga sa generacije na generaciju.

Čovjek posjeduje veliki kapacitet, kojeg je u njeg usadio Uzvišeni Allah, od kojeg koristi tek 6%. Stoga, neke zemlje su to bogatstvo prepoznale, očuvale ga i koristile na najbolji mogući način, tako da su pretekle suparnike i priključile se onim zemljama koje su bile ispred njih.

U vremenu političkih, ekonomskih pa i društvenih turbulencija, nama trebaju pregaoci koje krasi junačka pronicljivost, lavovska snaga i etičnost . Takvih, Allahu hvala, ima mnogo u Kuvajtu, ali im nedostaju odluke i izvršavanje istih, nakon oslanjanja na Allaha. Jer, sa izazovima i teškoćama se mogu suočiti samo oni koji ispunjavaju zavjet dat Allahu, dž.š. i koji će iskreno i predano raditi!

S arapskog preveo: Mohamed-Suleyman Tadefi

Izvorni tekst možete pročitati ovdje: www.alanba.com.kw/kottab/motlak-alkarawy

Tagged under