Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Poruka dobrim ljudima

Piše: Dr. Mutlak el-Karavi

Kuvajtski narod poznat je kao „narod dobrote i darežljivosti“. Također, Kuvajt je prepoznat kao „humanitarni centar svijeta“, a njegov emir Šejh Sabah Al Ahmed Al Sabah proglašen je za “humanitarnog lidera“. Mi se ponosimo time i dičimo se tim činjenicama.

Ko god posjeti siromašne zemlje Afrike i Azije naći će na svakom koraku tragove dobrote i darežljivosti koje je kuvajtski narod ostavio. Nema zemlje niti doline u Africi do koje nije došla pomoć Kuvajta i na koju se nije izlilo obilje Allahove blagodati. Nema nikog ko je bio u teškoj situaciji a da ne hvali ovu darežljivu zemlju.

Moja poruka dobrim ljudima, upućena pojedincima, nacionalnim i zvaničnim institucijama je da povedu brigu o svojim uposlenicima, kojima treba ukazati veliku pažnju i lijepo se ophoditi prema njima. Oni rade u našim domaćinstvima i institucijama, objeduju i žive sa nama. Svakodnevno ih susrećemo a da ih nikada ne upitamo kako su oni i njihove porodice. Naši novčani prilozi se vrte u njihovoj blizini, a do njih nikada ne stigne nijedan fening. Neko od njih je odvojen od svoje porodice koja se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, a mi ne znamo u kakvom je halu. Nekome od njih se rodi kćerka koju ne vidi do dana njene udaje, zato što je 14 godina odvojen od svoje porodice usljed manjka materijalnih sredstava.

Dobri čovječe, zar ćemo biti poput onoga koji će više pažnje posvetiti nekom drugom, a zapostaviti onoga koji je u njegovoj blizini? Posvetimo pažnju onima koji su u našoj blizini, jer ogroman je sevap pomoći njima i podijeliti im sadaku. Nastojmo saznati kako se osjećaju i interesujmo se za njihovo stanje. Neka naši prilozi, brižnost i samilost prema njima budu uvijek na prvom mjestu. Za to ćemo biti, ako Bog da, nagrađeni! Molim Allaha, dž. š., da primi naša dobra djela!

S arapskog preveo: Mohamed-Suleyman Tadefi

Izvorni tekst možete pročitati ovdje: www.alanba.com.kw/kottab/motlak-alkarawy