Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Ciljevi u mjesecu Ramazanu

U ovom blagoslovljenom mjesecu fokus je na tri cilja koja Uzvišeni Allah spominje u Kur’anu Časnom: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili (el-Bekare, 183). – Prvi cilj jeste pobožnost i pokornost Milostivom i strpljenje pri izvršavanju ovog ibadeta

1) Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete (el-Bekare, 185). Drugim ciljem se ostvaruju Allahove blagodati, Lahkoća  izvršavanje ibadeta, te u konačnici iskazivanje stalne zahvalnosti na Njegovim blagodatima.

2) Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete (el-Bekare, 185). Drugim ciljem se ostvaruju Allahove blagodati, Lahkoća  izvršavanje ibadeta, te u konačnici iskazivanje stalne zahvalnosti na Njegovim blagodatima.

3) A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu (el-Bekare, 186). U ovom ajetu Svemogući Allah pokazuje svoju ljubav prema Svojim pokornim i dobrim robovima, pa ih približava Sebi, uslišava njihove molitve i vodi ih prema dobru.

Ramazan je škola

U Ramazanu, tom blagoslovljenom mjesecu, ostvaruje se svako dobro što je musliman zapostavio… Tako, od prvog dana musliman osjeća da se približava svom Stvoritelju, i bude svjestan barijera i udaljenosti između  njega i Gospodara svjetova pa se njegova duhovnost pokreće a vjera njegova se toliko povećava da je osjećaju svi muslimani.

Tokom ovog blagoslovljenog mjeseca redaju se dobra djela, počevši od velikodušnosti, plemenitosti, sadake i zekata. Potom, musliman, u sred ove produhovljenosti, postane svjestan prava svoje rodbine i prijatelja, pazi svoje bližnje te zijareti svoje ahbabe i prijatelje. Tako mi Allaha, kada bismo tokom cijele godine živjeli svjesni svega ovoga, društvo bi postalo poput jedne cjeline, u kojoj svako svakoga potpomaže.

Ramazan je škola koju pohađamo svake godine. No, da li vodimo računa o njegovim hajratima i blagodatima? Postoji pitanje o kojem moramo neprestano razmišljati… Naime, ashabi, Allah bio zadovoljan sa njima, tražili su od Uzvišenog Allaha da ih poživi kako bi dočekali Ramazan, čak šest mjeseci prije nego bi nastupio, a sve s ciljem kako bi im se povećao iman zbog fadileta ovog mjeseca

S arapskog preveo: Mohamed-Suleyman Tadefi

Izvorni tekst možete pročitati ovdje: (www.alanba.com.kw/kottab/motlak-alkarawy)