Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Otvoreno pismo francuskom predsjedniku Macronu

La fin de la liberté, de l’égalité, de la fraternité ?

Le début de l’esclavage, de la discrimination, du fratricide ?

(Kraj slobode, jednakosti, bratstvu ?)

(Početak ropstva, nejednakosti, bratoubojstva ?) 

Poštovani predsjedniče Macron,

Iz poštovanja prema francuskoj naciji obraćam Vam se s izrazima poštovanja kao simbolu Republike Francuske. Inače, Vi kao osoba ne zaslužujete poštovanje zato što, svjesno ili nesvjesno, najavljujete kraj ere univerzalnih vrijednosti: libertéégalitéfraternité (sloboda, jednakost, bratstvo) i nagovještavate početak ere esclavage, discrimination, fratricide (ropstvo, diskriminacija, bratoubojstvo). Još nije kasno da ozbiljno shvatite da to nije hod naprijed u budućnost Europe, već to njen hod natrag u prošlost. Kao i za cijeli svijet.

Kao potomci Dobrih Bašnjana, “Bono Homini“, mi u Bosni imamo i znanje i sjećanje na Katarski krstaški rat ili Albižanski pohod (1209-1229). Bosanski krstjani  su imali vezu s katarskom vjerom. Znali su i gdje se nalazi francusko selo Montaillou, o kojem je francuski historičar Emmanuel Le Roy Ladurie napisao knjigu: „Obećana zemlja za grešku“ („The Promised Land of Error“), 1978. god. Pamtimo riječi: „Sve ih pobijte, a Bog će svoje prepoznati“. Prisjećamo se i Bartolomejske noćiili “krvavog pariškog pira” iz 1572. godine. Mislili smo da je put povratak u ta vremena zauvijek zatvoren. Ali, nakon srpskog genocida, mi muslimani Bošnjaci u Bosni smo oprezni i osjetljivi na svaki zvuk, na svaki znak, na svaku riječ, koja miriše na „Albižanski pohod“ i „Bartolomejsku noć“. Posebno ako to dolazi od vas, kao francuskog predsjednika, o kojem smo mislili da baštini slavne vrijednosti francuske revolucije, koja je pokrenula cijeli svijet u pravcu humanizma, renesanse, prosvjetiteljstva, demokracije i ljudskih prava na principima slobode, jednakosti i bratstva (libertéégalitéfraternité).

Nažalost, gospodine predsjedniče Macron, mi smo se u vas razočarali. Ima li potrebe da vam sto puta ponavljamo da, kao muslimani, najoštrije osuđujemo ubojstvo Samuela Patya, francuskog profesora povijesti, kao i ubojstvo tri osobe u Nici pokraj crkve Notre Dame. Taj čin se opisuje kao „islamski terorizam“. To je politici i medijima najlakše. Sve što u ovome svijetu ne valja može se bez osjećaja srama  pripisati islamu i muslimanima od Ujgura u Kini, Ruhinjga u Burmi, Kašmirca u Kašmiru, Palestinaca u Gazi, itd. Ako iko na ovome svijetu razumije kako je danas muslimanima živjeti pod tom optužbom, onda to znaju braća Jevreji, koji su u Europi preživjeli Holokaust. Oni  najbolje razumiju što se dogodilo u Bosni nakon lažnog obećanja: Nikad više! Nie wieder! Never Again! Plus jamais! Ova slika vam sve govori:

Ova slika govori o zajedničkom iskustvu Bosanaca i Jevreja  u Europi u dvadesetom stoljeću:

Dva europska brata: La fraternité Holokausta i Genocida!

Gospodine predsjedniče Macron, kao europski musliman mislio sam da je riječ o nenamjernoj greški – davati islamu atribut terorizma. Sad sam, međutim, uvjeren da se ne radi o nenamjernoj, već o namjernoj potrebi da se islam označi kao teroristička napast u Europi, kao hereza poput katarske hereze u Montaillou. Također, sada sam sve više uvjerenja da su krvavi napadi, koji se pod misterioznim okolnostima dešavaju u Europi, u stvari, smišljena zavjera protiv islam i muslimana. Javnosti nisu dostupna lica ni živih ni mrtvih napadača, već se samo čuje nečiji glas „Allahu Akber“, koji može biti da je od napadača, a može biti i da je od nekoga dugog. Jedno je, sigurno, nijedan normalan musliman nikad tako nešto ne bi učinio. To može učiniti samo otpadnik od islama, murtat, koji želi po nečijem nagovoru  da nanese zlo islamu i muslimanima. Želi da njih same uplaši od islama, a kod njihovih susjeda želi da izazove gnjev i odmazdu.  Zato se murtatov čin terora ne može opisivati kao „islamski terorizam“. To je Luciferov teror koji nema ni vjeru ni naciju. Anders Breivik, koji je na očigled svijeta ubio 69 mladića i djevojaka, tvrdeći da to radi u ime Isusa, nije proglašen „kršćanskim teroristom“, već luđakom, kojeg treba liječiti. Radovan Karadžić, koji je u ime srpskog Svetog Save počinio genocid nad Bošnjacima muslimanima u Srebrenici, zbog čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, nije označen kao „pravoslavni terorista“, već ratni zločinac.

Gospodine predsjedniče Macron, mi bosanski muslimani imamo i pravo i obavezu da vam, u ime islama i europskih muslimana, predočimo paralele strašnih realnih prizora o Holokaustu i strašnih psihopatskih kreatura Charlie Hebdoa o srpskom genocidu nad mojim bosanskim narodom u Bosni.     

Prizor prvi o Holokaustu:

Kreatura prva Charlie Hebdoa o srpskom genocidu u Bosni:

Pošto se kunete u vaše vrijednosti slobode govora, sigurno ste, gospodine predsjedniče Macron, vidjeli i čitali ovu sliku, kreaturu, od vašeg miljenika Charlie Hebdoa, kojeg vi štitite zato što  simbolizira kulturu vašeg liberté ilaicité protiv islama i muslimana, koji se, poput Jevreja, danas općenito okrivljuju za terorizam u Europi. Na ovoj slici, karikaturi,  predsjedniče Macron, vaš Charlie Hebdo slavi srpsko silovanje mojih bosanskih sestara s Luciferom porukom: “Stop teškim radnim uvjetima”. Nijedan Bosanac nije nikoga ni napao ni ubio ni u Parizu ni u Nici! Pa zašto su onda bosanske majke i sestre zaslužile da ih vaša francuska „sloboda govora“ dehumanizira dok nedužno pate? Možete li, Macron, zamisliti kako se mi u Bosni osjećamo kada ove kreature gledamo? Užasno! Neka je dovraga vaša „sloboda govora“, i neka je dovraga vaš laicité, koji ubija naše bosanske duše! Nije li to znak, gospodine predsjedniče Macron, da je u Parizu, kolijevci lijepog smisla, došao kraj ere lijepog ponašanja, kojeg su krasila načela: liberté, égalité, fraternité ?

Prizor drugi o Holokaustu :

Karikatura druga Charlie Hebdoa o srpskom genocidu u Bosni:

Predsjedniče Macron, je li vam ovo predstavlja slobodu govora vašeg Charlie Hebdoa? Kreatura udova mrtvih civila nakon granatiranja gradova, gdje vaš ljubimac kaže: “Božić je već u Bosni”, a znatiželjni mladić pokazuje prstom penis i kaže: “Zaželio sam ovo od Djeda Mraza”. Gospodine Macron, možete li nakon što ponovi vidite i pročitate ovu slobodarsku karikaturu vašeg miljenika Charlie Hebdoa  mirno spavati i govoriti da vam islam ugrožava vaše kulturne i civilizacijske vrijednosti? Je li ovo vaša kultura i civilizacija? Iživljavanje na mrtvim tijelima Bošnjaka i to za Božić? Jazuk!

Prikaz treći o Holokaustu:

Kreacija treća Charli Hebdoa o srpskom genocidu u Bosni:

Gospodine predsjedniče Macron, zar ovo nije bolest uma, koja je opasnija i zaraznija od bolesti pluća od Korone? Morate otvoriti oči i vidjeti istini u oči? Morate se, Macron, probuditi iz vašeg mračnog sna, koji vam ne dâ da vidite da nije problem ni u islamu ni u muslimanima, već je problem u mračnim umovima, koji nam zamračuje vid da vidimo jedni druge u pravome svjetlu. Ovaj mrak vodi sve nas unatrag u mračno doba lova na vještice, na inkviziciju katarskih heretika pa sve do krvavog maskara u Bartolomejskoj noći. Mi znamo da vi to ne želite, ali ne znamo zašto to javno i nedvosmisleno ne kažete. Kažite nam jasno i precizno da li još uvijek vjerujete u principe: liberté, égalité, fraternité ili ste odustali od toga u ime slobode govora bolesnog uma, koji širi mržnju protiv islama i muslimana ne samo u Francuskoj, već i u Europi i svijetu? Kažite nam to, ako smijete, u duhu vašeg prava na slobodu govora zdravog razuma.

Bilo kako bilo, poštovani predsjedniče Francuske Republike Macron, hoću da znate da smo vam ipak zahvalni što ste kao niko dosada ujedinili globalni muslimanski Ummet od Rijada, Teherana, Istanbula, Kaira, Islamabada, Džakarte, Rabata pa sve dole do Jemena. U jednom danu svi su ustali u jedan glasu da brane čast islama, ugled Allahovog Poslanika i ponos više od milijardu muslimana u svijetu. Oni koji su pomislili da Ummet nema globalni štit u Halifi, sad znaju da je Halifa snaga u jednom, jedinstvenom i nepobjedivom globalnom muslimanskom Ummetu. Charlie Hebdo ima zasluge za to. I ne treba to da nas to čudi. Allahov Poslanik je rekao: “Allah će ovu vjeru, islam, oživjeti preko pokvarenog čovjeka” (Inna Allahe la jūlidu hadha al-dīne bi al-radžul al-fādžir, Sahihani).

Na kraju, poštovani predsjedniče Macron, dozvolite mi da vas iz moje Bosne lijepo pozdravim i poželim da se oslobodite od gluposti i mržnje Charlie Hebdoa, koji je sušta suprotnost od slobode govora zdravog razuma. On je oličenje infektivne zaraze bolesnog uma, zaraze za koju treba naći vakcinu da se bolest dalje ne širi. Što prije to bolje. Do tada budimo odgovorni, nosimo maske i držimo distancu od zaraze, koja ubija zdrav duh i zdrav mozak. 

S izrazima poštovanja, primite još jednom moj bosanski selam!

Mustafa Cerić, Ph.D.
Reisu-l-ulema i Vrhovni muftija u Bošnjaka (1993-2012.)

Prijevod ovog pisma na turski jezik možete pročitati OVDJE: