Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Časopis “lluminatio/Svjetionik/Almanar“ uključen u bazu CEEOL-a

Dana 26. maja 2021. godine časopis „lluminatio/Svjetionik/Almanar“, čiji izdavač je Centar za dijalog – Vesatijja, uključen je u bazu CEEOL-a (Centralne i istočnoevropske online biblioteke).

Centralna i istočnoevropska online biblioteka (CEEOL) je spremište dokumenata s indeksom cjelokupnog teksta u oblasti publikacija humanističkih i društvenih nauka iz i oko Centralne i Istočne Evrope. Zbirke uključuju izvore matičnih jezika iz humanističkih i društvenih nauka u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi u obliku članaka u časopisima, e-knjigama i sivoj književnosti.

Predmetne oblasti obuhvaćene ovom bazom su antropologija, kultura i društvo, ekonomija, rodne studije, istorija, likovna umjetnost, književnost, lingvistika, političke nauke i društvene nauke, filozofija, religija, pravo.

Inače, „lluminatio/Svjetionik/Almanar“ je naučni časopis za afirmaciju novih ideja o vjeri, moralu, naciji, društvu i državi, uz istodobnu afirmaciju tradicije (taṣdīqa) i inovacija društvene i državne misli (tadždīda). Sa izlaženjem je počeo u proljeće 2020. godine i do sada su štampana tri broja. „Illuminatio/Svjetionik/Almanar“ poziva ulemu, učenjake, filozofe i druge autore s područja društvenih i humanističkih nauka da bace novo svjetlo na kritična pitanja i teške izazove savremenog promišljanja religije, filozofije, etike, povijesti, umjetnosti, državotvornosti, društvenih i humanističkih nauka, a u kontekstu historijskih i savremenih bosanskih, regionalnih i svjetskih dešavanja.

O časopisu možete više saznati OVDJE.

U CEEOL bazi časopisu se može pristupiti putem sljedećeg linka:

https://www.ceeol.com/search/journal-detail?id=2713