Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Dr. Cerić učestvovao na islamskoj konferenciji u Moskvi i Groznom

Grozni, 30. 03. 2019. – U organizaciji Svjetske muslimanke lige – Rabite i Muftijstva čečenskog, jučer je u Groznom, Čečenska Republika, završena dvodnevna islamska konferenciju o temi “Islam – poruka milosti i mira”. Na konferenciji su sudjelovali delegati (muftije i imami) iz oko pedesetak zemalja iz cijeloga svijeta, uključujući i muftije sa Balkana, iz Sandžaka-Srbije i Makedonije. Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema 1993-2012. i predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja imao je aktivno učešće na konferenciji.

U prisustvu visokih zvaničnika Ruske Federacije, konferenciju je u Moskvi otvorio šejh Muhammed bin Abdu-l-Karim Isaa, generalni sekretar Rabite, a zatvorio ju je Ramzan Ahmed Kadirov, predsjednik Čečenske  Republike. Šejh Muhammed bin Abdu-l-Karim Isa je u petak, 29. 03. 2019., održao hutbu i imamio džumu-nama u velikoj džamiji “Ahmed Kadirov” u Groznom, u prisustvu velikog broja klanjača, među kojima je najviše bilo mladih i ponosnih Čečenaca.

Na svečanoj večeri, koju je priredio u čast gostiju, predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov je s vidnim suosjećanjem solidarnosti primio cvijet sjećanja Genocida u Bosni, kojeg mu je uručio dr. Mustafa Cerić.

Dr. Cerić imao je čast i zadovoljstvo da predsjedava jednom od sesija ove konferencije, naglasivši da je mir Božji blagoslov, a rat Luciferovo prokletstvo. “Mi to na Balkanu najbolje znamo, ali i vi ovdje u Rusiji. Muslimani imaju i duhovni i moralni kapacitet da se nose s izazovima mira i tolerancije u dvadeset prvom stoljeću. Vi, muslimani u Rusiji, možete biti dobar primjer tog poduhvata, kao i mi muslimani na Balkanu. Stoga, očekujemo od Moskve da na Balkanu ne bude pristrasna, već da bude objektivna, posebno prema žrtvama Genocida u Bosni. Bosna je uvijek bila nositelj mira i promotor dobrih odnosa kod kuće i u svijetu. Stoga, Bosna očekuje da joj se prizna bol i pomogne da na temelju istine i pravde bude primjer mira i pomirenja kod kuće, u regionu i svijetu. Drago mi je što mi se pružila prilika da posjetim Čečeniju i da se na licu mjesta uvjerim da mirovna obnova ove zemlje, posebno glavnog grada Groznog može biti lijep primjer drugima da je nakon krvavog konflikta moguće graditi i izgrađivati mir i toleranciju među narodima, vjerama i kulturama.  Ono što sam vidio i osjetio u Čečeniji pomoći će mi da bolje razumijem kako i na koji način mi u Bosni treba da se dižemo iz pepela, ako Bog da”, kazao je dr. Cerić. 

Dovom da nam Allah omili mir i toleranciju, da nas osnaži na putu dobra i pouči da živimo u miru sa drugima i oni s nama, završio je svoje obraćanje reisu-l-ulema Cerić.