Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Dr. Cerić učestvovao na konferenciji o suočavanju s ekstremizmom u Mauritaniji

(Nouakchott, 21. 03. 2019.) – Danas je završena dvodnevna tradicionalna konferencija u glavnom gradu Mauritanije Nouakchottu, u organizaciji Ministarstva za islamska pitanja i originalnu naobrazbu o temi “Islamsko jedinstvo u suočavanju s ekstremizmom i govorom mržnje”. Konferenciju je otvorio premijer Mauritanije Muhamed Salim Bešir, a glavno predavanje je održao Šejh Abdullah bin Bajja. Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993-2012.) godine i predsjednik Upravnog odbora Centra, govorio je na prvoj sesiji o značenju riječi “tevhid” i o značaju “tevhida”, tj., jedinstva riječi među muslimanima u borbi protiv ekstremizma i govora mržnje.

Inače, Mauritanija je zemlja na sjeverozapadu Afrike. Jedna je od jedanaest najvećih suverenih afričkih zemalja koja broji više od četiri miliona stanovnika. Muslimani predstavljaju apsolutnu većinu. Ljude u Mauritaniji odlikuje ljubaznost i gostoprimljivost. Znaju za Bosnu i čitaju knjige Alije Izetbegovića “Islam između istoka i zapada” i “Moj bijeg u slobodu”.          

U nastavku donosimo cjelovit tekst predavanja dr. Mustafa Cerića, reisu-l-uleme, kojeg je održao u Mauritaniji na arapskom jeziku.