Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Dr. Mustafa Cerić održao predavanje na tribini o temi “Islamska tradicija u BiH i savremeni izazovi”

U okviru manifestacije “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2019.”, u srijedu, 24. jula 2019. godine, sa početkom u 18:30 sati, u sali Radničkog doma u Brezi upriličena je tribina pod nazivom “Islamska tradicija u Bosni i Hercegovini – savremeni izazovi”. Organizator tibine bio je Medžlis Islamske zajednice Breza u saradnji sa Centrom za dijalog – Vesatijja.

Nakon ašereta i uvodne riječi, Zejd ef. Sokić, glavni imam Medžlisa je poselamio goste, poželio dobrodošlicu i govorio o samoj manifestaciji “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2019”. Gost tribine u svojstvu predavača bio je dr. Mustafa ef. Cerić (reisu-l-ulema 1993-2012.). Na početku izlaganja uputio je čestitku Muftijstvu sarajevskom i medžlisima na organizaciji manifestacije ističući da su Karići za čitav okolni kraj bili obaveza što i u budućnosti treba ostati. Stara ulema je pomno čuvala tradiciju jer su znali da ako jednom odustanu od tradicije ona će se urušiti.

Misija zajednice je da čuva tradiciju, da čuva čistoću duše, da je njeguje, da prosvjetljava um i da u srce usađuje ljubav – istakao je dr. Cerić dodajući da su Bošnjaci mali narod po broju, ali su po tradiciji i moralnoj težini veliki. Naša tradicija je ugrožena sa dvije strane: one sa istoka koja misli da smo malo muslimani i one sa zapada koja misli da smo previše muslimani. Na kraju svoga izlaganja dr. Cerić pozvao je Bošnjake da razvijaju moralnu, nacionalnu i državotvornu svijest.

Izvor: www.muftijstvosarajevsko.ba