Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Edukacija “Islamske vrijednosti u primjeni” za imame Muftiluka travničkog

– Vrijednosti su danas, prije svega, ekonomska kategorija i to znači da vrijednosti imaju neku cijenu, izjavio je prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku, obraćajući se imamima sa područja Muftiluka travničkog koji, u periodu 7-9. decembra 2020. godine, učestvuju na edukaciji “Islamske vrijednosti u primjeni”.

Ovu edukaciju organizira Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini zajedno sa Upravom za vjerske poslove i Centrom za dijalog Vesatijja.

Govoreći u okviru teme Islamske vrijednosti u obrazovanju, prof. dr. Hodžić je ocijenio da živimo u vremenu krize vrijednosti u svim područjima života, kada neka pravila i norme važe, ali ne vrijede.

– Mi živimo u vremenu u kojem vrijednosti važe, ali ne vrijede. Vi u pozivu imamskom, hatibskom i muallimskom nastojite da gradite te neke naše male oaze života, duhovnog zelenila u kojem su vrijednosti ono što nema cijenu, kao recimo ljudsko dostojanstvo i zalažemo se za one vrijednosti koje se najbolje izražavaju u činjenici koju Kur’an snažno naglašava, a to je da jedan čovjek vrijedi koliko i cijelo čovječanstvo – poručio je Hodžić imamima, kojima se ovom prilikom obratio kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića.

IMG_2799.JPG - Održano predavanje na temu predavanje na temu “Islamske vrijednosti u obrazovanju”
Prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku

O vrijednostima u obrazovanju kao glavni izlagač govorio je dr. Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu, kazavši da kroz ovu edukaciju žele da ukažu na značaj islamskih vrijednosti, općenito o obrazovanju,  a pogotovo u radu imama i djelatnika Islamske zajednice.

IMG_2825.JPG - Održano predavanje na temu predavanje na temu “Islamske vrijednosti u obrazovanju”
Dr. Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu u svojstvu glavnog predavača govorio je o temi “Islamske vrijednosti u obrazovanju”

– Mi smatramo da temeljne vrijednosti kao što su islamsko obrazovanje u cilju spoznaje istine, spoznaje Boga, treba biti univerzalno, da je otvoreno za sve ljude i da se islamska poruka formira i modelira na način da bude razumljiva i primjenljiva u praksi – kazao je dr. Tucaković.

Istakao je kako je jako važan segment islamskog obrazovanja da se kroz obrazovanje odgajaju ljudi, jer se obrazovanje smatra kao vrlina koja treba da ljude učini boljim, odgovornijim i korisnim u životu i društvu općenito.

IMG_2807.JPG - Održano predavanje na temu predavanje na temu “Islamske vrijednosti u obrazovanju”
Učesnici  predavanja  imami sa područja Muftiluka travničkog

Na kraju je dodao da kroz islamsko obrazovanje trebamo razvijati i poticati kritičko mišljenje da ljudi , odnosno studenti, učenici i imami, kritički promišljaju o onome što rade.

Izvor: (preporod.info)

Tagged under