Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Intervju dr. Mustafe Cerića za dnevne egipatske novine Al-Ahram

Dana 4. novembra 2022. godine dnevne egipatske dnevne novine Al-Ahram objavile su intervju sa dr. Mustafom Cerićem, reisu-l-ulemom (1993-2012.) i predsjednikom Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja.

U intervjuu je istakao kako je “Egipat predvodnik na polju obnove smisla fetve, prvenstveno zahvaljujući iskrenim i snažnim naporima u službi da’ve i širenja srednjeg islamskog puta (vesatijje)”.

Inače, dnevne novine Al-Ahram osnovane su 5. avgusta 1875. godine u Aleksandriji i danas predstavljaju najtiražnije egipatske dnevne novine. Imaju tradiciju dugu već 147 godina. U početku su izlazile svake subote kao nedeljnik, a danas dostižu milionski tiraž. Sjedište al-Ahram-a nalazi se u Kairu. S obzirom na veliku dijalektičku raznovrsnost arapskog jezika, mnogi smatraju da ove novine posjeduje najuticajniji stil pisanja na arapskom jeziku.

Pored glavnog izdanja koje se objavljuje u Egiptu, štampaju se još dva druga izdanja na arapskom jeziku, jedno usmjereno na arapski svijet i drugo u cilju obraćanja međunarodnoj publici, kao i izdanja na engleskom (Ahram Weekly) i francuskom jeziku (Ahram Hebdo). Al-Ahram posjeduje i svoje online izdanje.

Danas, Al-Ahram zauzima dominantnu poziciju kao prepoznatljiv brend u egipatskoj štampi.

U nastavku donosimo vam integralni dio intervjua na arapskom jeziku preuzet sa oficijelne stranice novina al-Ahram:

https://gate.ahram.org.eg/daily/News/876114.aspx