Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Kairo: Reisul-ulema prisustvuje konferenciji “Fetva i izazovi trećeg milenija”

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini Husein-ef. Kavazović prisustvovat će 8. konferenciji Generalnog sekretarijata institucija i ustanova za izdavanje fetvi pod nazivom “Fetva i izazovi trećeg milenija”, koja će 18. i 19. oktobra biti održana u Kairu.

Konferenciji prisustvuju vrhovne muftije, ministri i vjerski učenjaci iz 90 zemalja svijeta, među kojima su i predstavnici balkanskih muslimanskih zajednica, te predstavnici nekih svjetskih asocijacija na visokom nivou. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom egipatskog predsjednika Abdulfettaha Sisija.

Generalni sekretarijat institucija i ustanova za izdavanje fetvi osnovan je u Kairu. Cilj je bio regulirati instituciju fetve u savremenom svijetu i institucionalno je urediti, te ustanoviti mrežnu povezanost među nadležnim vjerskim islamskim institucijama u svijetu, kako bi se stalo na put zloupotrebi fetve od strane ekstremističkih organizacija i nekompetentnih pojedinaca, koje je zloupotrebljavaju i tako osiguravaju mobilizaciju svojih sljedbenika za terorističke i druge aktivnosti, a kojima se narušava ugled islama, pogrešno interpretiraju njegova učenja a muslimani dovode u neugodnu situaciju u svijetu.

Ovogodišnja konferencija se bavi isticanjem uloge fetvi i fetvanskih institucija u suočavanju s velikim izazovima s kojima se čovječanstvo susreće u trećem mileniju nove ere, naročito onim ekološkim, vezanim za klimatske promjene, kao i izazovima moralne i intelektualne fluidnosti kao što su širenje ateizma, govor mržnje i uklanjanje religije iz života ljudi, kao i izazovi sajber prostora i zdravstvenih izazova koji ugrožavaju živote miliona ljudi.

Također, ima za cilj razgovarati o intelektualnim, etičkim, ekonomskim i političkim izazovima koji zahtijevaju izdavanje prosvijećenih pravnih fetvi koje odgovaraju našem vremenu i mjestu, kako bi se ostvarili interesi muslimana i čovječanstva u cjelini, i kako bi se razmijenila iskustva i mišljenja između uloge i tijela fetvi u svijetu, i kako bi se razvili planovi i programi za razvoj fetvanskih institucija i efikasnosti muftije.

Diskusije na konferenciji odvijat će se oko tri kljupčne teme – “Izazovi trećeg milenijuma, određivanje mandata i iznalaženje puteva sučeljenja”, “Fetva i ideološki i etički izazova” i “Fetva i ekonomski i izazovi sajber prostora”.

Na konferenciji će biti održane tri radionice, prva pod nazivom “Program obuke vjerskih vođa o borbi protiv govora mržnje”, druga “Analiza diskursa ekstremističkih grupa u trećem mileniju”, a treća pod nazivom “Etički kompas za korištenje umjetne inteligencije”.

Na konferenciji će biti predstavljena prva digitalna platforma za fetvanske discipline – u medijskom, analitičkom i istraživačkom aspektu, koja predstavlja kompas za definiranje ispravnih standarda u procesu “izrade” fetve.

Predviđeno je i obznanjivanje prvog etičkog kodeksa za ulogu fetve u suočavanju sa izazovima trećeg milenija, te najavljen forum učenjaka specijaliziranih za jurisprudenciju muslimanskih zajednica koja žive kao manjine.

Konferencija “Fetva i izazovi trećeg milenija” prezentirat će i niz publikacija, uključujući i vodič o vjerskoj diplomatiji kao efikasnom alatu u suočavanju s govorom mržnje, etički kodeks za ulogu fetve u suočavanju s izazovima trećeg milenija, vodič za vjerske lidere za saradnju sa stranim novinarima, četvrto izdanje elektronske biblioteke fetvi i vodič za rješavanje ideoloških nesuglasica.

Izvor: (Preporod.info)