Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Kairo: Završena konferencija “Fetva i izazovi trećeg milenija”

U Kairu je jučer, 19. oktobra 2023. godine, završena osma konferencija Generalnog sekretarijata institucija i ustanova za izdavanje fetvi pod nazivom “Fetva i izazovi trećeg milenija”.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović prisustvovao je ovoj konferenciji, kao i vrhovne muftije, ministri i vjerski učenjaci iz više od 100 zemalja svijeta, među kojima su i predstavnici balkanskih muslimanskih zajednica, te predstavnici nekih svjetskih asocijacija na visokom nivou.

Na konferenciji se obratilo oko 30 govornika iz arapskog svijeta, Evrope, Afrike, Amerike, Australije, te iz nekih svjetskih organizacija, među njima i iz UN-a, a skupu se obratio i koptski poglavar patrijarh Eremija.

Konferencija se bavila pitanjem fetve u vremenu koje se suočava s velikom ekonomskom neizvjesnošću svijeta, s ekstremizmom i s velikim ideološkim i etičkim izazovima, te s izazovima vještačke inteligencije.

Budući da se održavala usred masakra kojeg su izraelske snage počinile u Gazi nad palestinskim civilima, počela je minutom šutnje za poginule, što se snažno odrazilo i na zaključke na kraju.

Na konferenciji je usvojeno 12 zaključaka, od kojih se najviše odnosi na Palestinu, za koju je rečeno da je temeljno pitanje muslimana svijeta i da će tako ostati sve dok se oteta zemlja i uzurpirana prava ne vrate njihovim vlasnicima.

U jednom zaključku se eksplicitno navodi da konferencija potvrđuje da agresija koja se sprovodi nad slobodnim palestinskim narodom nešto što se kosi sa svim religijama, s ljudskom savješću, međunarodnim zakonom i svim ljudskim običajima i tradicijama, te da će se pažljivo motriti događanja u Gazi i insistirati na zaustavljanju agresije, hitnoj dostavi humanitarne pomoći i oživljavanju mirovnog procesa.

Fetvanske institucije moraju se držati umjerenosti

Fetvanske institucije i ustanove pozvane su da se uhvate u koštac s ideološkim, etičkim, ekonomskim i sociološkim izazovima, te na podupiranje svih napora koje poduzimaju države i vlade u cilju popravljanja stanja.

Također su pozvane da prilikom izdavanja fetvi uzimaju u obzir te izazove, naročito ateizam i moralnu fluidnost, te da se drže umjerenosti i izbjegavaju tvrdoću i agresivnost.

Pozvane su i da se bore protiv govora mržnje i da rade na afirmaciji narativa o koegzistenciji, ljubavi saradnji sa svim državljanima i na promoviranju mira, dobra, pravednosti i istine – za dobro i sreću svih ljudi svijeta.

Budući da je vještačka inteligencija već snažno zastupljena u mnogim područjima ljudskog izražavanja i da će se to dodatno razviti u narednom periodu fetvanske institucije i ustanove su pozvane da uzmu u obzir i da odmah počnu raditi na uspješnom nošenju s tim izazovom i njegovim podvođenjem pod moralna načela.

Izvor: (Preporod.info)


Na ovoj konferenciji izlaganje je imao i dr. Mustafa Cerić, predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (1993-2012.). Tekst njegovog izlaganja možete pročitati na ovom LINKU, dok video zapis njegovog izlaganja možete pogledati na ovom LINKU.

Dr. Cerić je, također, dao izjavu i za kanal Nahr al-Amal, a nju možete pogledati na ovom LINKU.