Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Lord Ahmed i poglavari vjerskih zajednica u BiH: Potrebno je jačati mir

U organizaciji ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini u posjeti našoj zemlji boravi lord Ahmed od Wimbledona, ministar i specijalni izaslanik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

U okviru ove posjete, danas se u Gazi Husrev-begovoj Biblioteci u Sarajevu sastao sa poglavarima vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, među kojima je bio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Vjera može i treba da bude dio rješenja otvorenih pitanja i problema

Na sastanku je razgovarano o tome kako poglavari vjerskih zajednica u svome radu mogu unaprijediti odnose među zajednicama.

– Naš je zajednički stav, mene i poglavara vjerskih zajednica, ali i naših zemalja, da vjera može i treba da bude dio rješenja otvorenih pitanja i problema i može poslužiti sprječavanju konflikta – izjavio je ovom prilikom lord Ahmed od Wimbledona.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je naglasio potrebu da se radi na smanjenju tenzija i prekidanju blokada.

– Razgovarali smo o miru u Bosni i Hercegovini i potrebi da se on jača. Naglasili smo potrebu da se vratimo razgovorima jer dijalog nema alternativu. Kazali smo lordu Ahmedu da naše džamije, naše crkve i sinagoge ne čuva policija, da mi osjećamo da smo jedni drugima bliski, a nadamo se da će i politika završiti ono što treba kada je u pitanju dogovor u Bosni i Hercegovini – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Raditi i živjeti zajedno za boljitak svih

Kardinal Vinko Puljić je izrazio zadovoljstvo jer je na sastanku razgovarano o vjerskim slobodama.

– Vjerske slobode su temelj svakoj drugoj slobodi. Vjerske slobode i ljudska prava. Na poseban način smo htjeli prikazati naše traženje kako da se to ugradi u sistem Bosne i Hercegovine, da ta različitost bude uvažena i ugrađena, a da se svi osjećaju slobodno u svojoj savjesti, u svom uvjerenju – naglasio je Puljić.

Uprkos svim problemima, iskazana je doza optimizma, kazao je predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci.

– Smatramo da se može dalje, nema druge solucije nego raditi i živjeti zajedno za boljitak svih i to nam je jedini spas – poručio je Finci.

U pratnji lorda Ahmeda od Wimbledona bio je i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field.

Ovom posjetom iskazana je podrška Bosni i Hercegovini.

Izvor: (Preporod.info)