Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Međunarodna konferencija o temi „Religijski ekstremizam – intelektualni poduhvati i strategija suočavanja“

U periodu 7-9. juni 2022. godine, u Kairu se održava međunarodna konferencija o temi „Religijski ekstremizam – intelektualni poduhvati i strategija suočavanja“.

Na ovoj konferenciji sudjeluju učesnici iz četrdeset i dvije zemlje svijeta. Iz Bosne i Hercegovine na konferenciji učestvuje dr. Mustafa Cerić (reisu-l-ulema 1993-2012.) i predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja.

Prema statistici, od ukupnog broja nasilnih poduhvata u svijetu 97.2% u 2021. god. su bili ideološko-religijski motivirani. U prvom kvartalu ove godine zabilježene su trideset i četiri terorističke organizacije od kojih se dvadeset i tri pozivaju na religiju, kao motiv za svoje terorističke akcije. Mada je to svjetski fenomen, primjetno je da su muslimani najveća žrtva tih terorističkih poduhvata.

Zato su u zadnje vrijeme u državama poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Egipta u sihroniziranom nizu održane važne međunarodne konferencije o religijskom dijalogu protiv religijskog ekstremizma. Značajno je naglasiti da je Rijad 11. maja ove godine bio gost povijesnog susreta o zajedničkim vrijednostima svjetskih religija. Egipat već duže vrijeme ima u svom fokusu problem religijskog ekstremizma. Zbog toga je Kairo na ovoj konferenciji inicirao osnivanje, vjerovatno, jednog od najvećih svjetskih centara mira za praćenje i proučavanje religijskog ekstremizma. Rezultat borbe protiv ekstremizma u Egiptu je samo tri napada tokom prošle godine, za razliku od ranijih stotinu napada.

Ovdje donosimo cjelovit tekst na arapskom jeziku izlaganja dr. Cerića: