Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Međunarodna konferencija u Kairu o digitalnim fetvama

U Kairu, glavnom gradu drevnog Egipta, jučer, 2. avgusta 2021. godine, otvorena je dvodnevna Međunarodna konferencija na temu “Institucija fetve i oblikovanje javnog mnijenja u digitalnom dobu”.

Svjetski poznate i priznate duhovne islamske ličnosti, muftije, ministri za vjerska pitanja i akademski muslimanski teolozi iz 85 zemalja svijeta okupili su se u Kairu na ovom jedinstvenom naučnom skupu da analiziraju suvremeni smisao fetve, savjetodavni pravni i moralni stav o životnim pitanjima na temelju Kur’ana i Sunneta, tj., Šerijata.

Na otvaranju konferencije govorili su Shawki Allam, vrhovni muftija Egipta, dr. Mustafa Madbuli, premijer Egipta, Amr Talaat, ministar komunikacija i informacionih tehnologija Egipta, Yousef Belmahdi, ministar vjerskih poslova i zadužbina Alžira, šeik Abdul Karim Al -Hasawina, muftija Hašemitske Kraljevine Jordan, dr. Abdu Rahman Al -Zayd, zamjenik generalnog sekretara Svjetske islamske lige – Rabite. U prisustvu bosanskog reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića na otvaranju konferencije govorio je bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u svojstvu savjetnika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

Cilj kairske konferencije je uspostava informativnih i komunikacijskih veza kroz upotrebu digitalne tehnologije između muftija i muftjskih institucija u svijetu radi definiranja jasnih satandarda za donošenje fetvi u duhu tolerancije i suživota u svijetu.

Zamisao Vrhovnog vijeća za fetve, kojeg je inicirao Vrhovni muftija Egipta Šawqi Allam je da se ustanovi globalna institucija u Kairu, koja bi odgovarala na globalne izazove muslimanskog ummeta danas naspram globalnih anti-islamskih i islamofobičnih trendova, ali i nekih ekstremnih grupa, koje lažno i iskrivljeno djeluju u ime islama. Nadajmo se da će ova zamisao biti uspješna, ako Boga da.

Tagged under