Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Moj omaž bosanskom hodži Enes ef. Hodžiću

Rastužila me vijest o odlasku na Drugi svijet bosanskog hodže Enes ef. Hodžića iz Kladnja.

Bosanski hodža Enes efendija je bio neobičan insan. Ljudi nisu ostajali ravnodušni prema njegovoj osobi pri prvom susretom s njim, a oni koji su ga poduže znali voljeli su da se što duže druže s njim.

Enes ef. je imao priču za svakoga. I za sretne i za nesretne. Sretnima je Enes ef. uvećavao sreću, a nesretnima je pružao nadu za sreću. Imao je priču i za upućene i za neupućene. Upućene je upozoravao da ne skreću s Pravoga puta, a neupućenima je pokazivao znakove kako da prepoznaju Pravi put. Ako je iko od bosanskih hodža ličio na drevnog bosanskog Dida, onda je to bio Enes ef. Hodžić u bosanskom Kladnju.

Uistinu, Enes ef. je bio neobičan bosanski hodža, koji nije imao dlake na jeziku. Njegove hutbe u Hadži Bali-begovoj Kuršumliji džamije u Kladnju snažno su odzvanjale od džamijske zidove. Niko nije mogao zadrijemati na njegovoj hutbi. Morao je upamtiti njegovu džumasku poruku. Riječi su bile jasne i oštre ako je hodža Enes ef. zapazio da nešto ne štima u zajednici. Bio je kritičan prema svima, a posebno prema samome sebi i prema bosanskim hodžama ako ne rade svoj posao.

Ne znam tačno da je li se njegova oštra riječ glačala u njegovoj mehkoj bosanskoj duši ili se ona polirala u njegovom nježnom srcu, ali znam da, i kad je bila oštra, sjedala je kao mehlem na dušu slušateljima, njegovim džematlijama, koji su ga iskreno voljeli svih 44 godina dok je kao hodža, imam, muallim i domaćin hizmetio islamu i muslimanima u Kladnju.

Hodža Enes ef. je bio pravi domaćin, hizmečar, ne samo Islamskoj zajednici, već cijelom Kladnju. Uzgajao je pčele i održavao voćnjak na jednom kladaljskom brdu. Bio je sretan kad bismo mu navratili na putu za Tuzlu. A mi, mi smo bili sretniji od njega jer nas je dočekivao punoga srca.

Ovim omažom želim da se zahvalim Allahu Svevišnjem što smo imali bosanskog hodžu Enesa ef. Hodžića u našim hodžinskim redovima. Hodža Enes ef. može biti urnek našim svim bosanskim hodžama.

Drago mi je da je hodži Enes ef. Hodžiću dženazu-namaz osobno imamio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i što mu se javno zahvalio za njegov hizmet islamu i muslimani u našoj Bosni. Enes ef. je to zaslužio!

Žao mi je što nisam osobno prisustvovao Enesovoj dženazi. Enes ef. bi zasigurno bio sretan da nas je obojicu gledao dok su ga Munkir i Nekir ispitivali u Kaburu. Ne bi li mu talqīnom šapnuli da lakše položi ispit!

Enes ef. je vjerovao u talqīn! A mi vjerujem da je Enes ef. položio kaburski ispit sa najvišom ocjenom za Džennet! Ako Bog da! Amin!

Inna lillahi we inna ilejhi radžiʿūn!

Enese moj: – Halal olsun!