Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Muamer Tinjak: Islamske vrijednosti koje sa sobom nosimo trebamo ponuditi kao univerzalne vrijednosti

– Islamske vrijednosti koje sa sobom nosimo trebamo predstaviti, ponuditi i nametnuti kao univerzalne vrijednosti, izjavio je Muamer Tinjak, direktor Studentskog centra islamske zajednice, obraćajući se imamima sa područja Muftiluka tuzlanskog koji učestvuju na edukaciji “Islamske vrijednosti u primjeni”.

Ovu edukaciju organizira Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini zajedno sa Upravom za vjerske poslove i Centrom za dijalog – Vesatijja.

Govoreći u okviru teme Islamske vrijednosti u javnoj upravi, Muamer Tinjak je kazao da je jako bitno utvrditi dodirnu tačku islamskih vrijednosti sa javnom upravom.

– Nama je cilj da sa ovim predavanjem ukažemo da svaki pojedinac koji radi i obavlja svoj posao u javnim ustanovama i javnom životu treba da posjeduje kompletan set odgojnih vrijednosti koje nosi još od kućnog odgoja, mektebske pouke i obrazovanja kroz život – istakao je Tinjak. 

IMG_5409.JPG - Muamer Tinjak : Islamske vrijednosti koje sa sobom nosimo trebamo ponuditi kao univerzalne vrijednosti
Islamske vrijednosti u javnoj upravi, Muamer Tinjak

Podsjetio je kako smo dužni da radimo svoj posao na najbolji mogući način, efikasno i da kroz taj svoj posao isto tako prenesemo i islamske vrijednosti pridržavajući se svih kur’anskih principa.

– Moramo konstantno ukazivati na dobro, a odvraćati od zla. Bilo koji posao moramo raditi odgovorno i čestito, trebamo se držati principa ashaba poslanika Muhammeda a.s. kako se ponašati prema onome što je javno – kazao je Tinjak.

IMG_5415.JPG - Muamer Tinjak : Islamske vrijednosti koje sa sobom nosimo trebamo ponuditi kao univerzalne vrijednosti
Učesnici imami sa područja Muftijstva tuzlanskog

Također je istakao kako je edukacija u svakom poslu potrebna, a posebno u poslu sa ljudima koji direktno rade sa mladima, odraslim i starim osobama u svome džematu i okruženju.

Ocijenio je i da se ovakve edukacije trebaju intenzivirati, ali da nažalost trenutna epidemiološka situacija to ne dozvoljava.

Izvor: (preporod.info)

Tagged under