Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Na Radio BIR-u predstavljen treći broj časopisa “Illuminatio/Svjetionik/Almanar“

Sarajevo, 21. maj 2021. godine – U noćnom otvorenom programu ”Glavni pretres’ Radio “BIR“-a., gostovali su dr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog – Vesatijja i dr. Ekrem Tucaković, izvršni urednik časopisa „Illuminatio/Svjetionik/Almanar“.

Govoreći o Centru dr. Ćeman je istakao kako je njegova primarna zadaća ponuditi tumačenje islama koje je prihvatljivo i prepoznatljivo kako za muslimane u Bosni Hercegovini, tako i za nemuslimane. Dodao je da je u proteklom periodu Centar pokušao da ponudi odgovor na dva izazova, a to su zloupotreba islama od strane muslimana i islamofobija. S tim u vezi, istakao je da je štampano dosta izdanja, realizovano puno edukacija, radionica, okruglih stolova i seminara, kako bi se javnosti pojasnilo da postoji jedan diskurs islama koji je prepoznatljiv u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Dr. Tucaković je u emisiji predstavio treći broj časopisa „Illuminatio/Svjetionik/Almanar“, koji je već zauzeo značajno mjesto na internacionalnoj sceni naučnih časopisa.

Istakao je kako je ovaj broj „Svjetionik“ štampan na 336 stranica i da je, do sada, tekstualno i ilustrativno najobimniji broj. U uvodniku, kojeg potpisuje glavni urednik dr. Mustafa Cerić, pod naslovom „Povratak izvoru“ ukazuje se na značaj zavjetnih odnosa između Boga i čovjeka koji se iscrtavaju na stranicama Kur’ana, kao „Posljednjem zavjetu“ Boga s čovjekom. Aludirajući na jevrejsko-kršćanske rasprave o „zamjenskoj teologiji“ i „teologiji dvostrukog zavjeta“, autor ističe da muslimani imaju pravo i obavezu biti posrednici i svjedoci u toj raspravi i dijalogu, te da je islam, za razliku od ideje o „zamjenskoj teologiji“, u odnose među ibrahimovske zavjetne narode unio inkluzivnu vrijednost gdje se nikome ne uskraćuje ni pravo niti dužnost na ispunjavanje primordijalnog zavjeta  s Bogom.

Nakon analize korištenja terminoloških odrednica „umjetnost islama“ i „islamska umjetnost“ u prva dva broja, u trećem broju u članku pod naslovom  „Qadar/ṣināʿat – doktrina nazivlja u skladu s islamskim principima o ‘umjetnosti’“ akademik Mehmed Akšamija razbija stereotipe u vezi odnosa Okcidenta prema Orijentu prije svega na području umjetnosti koja je nastajala na Orijentu i koja se ne može mjeriti aršinima okcidentalne ili vesternizirane umjetnosti.

Dr. Tucaković je posebno istakao kako se u ovom broju obrađuje jedna od najosjetljivijih religijskih tema, a to je značenje „vjere“ i „nevjere“ ili „teizma“ i „ateizma“, te odnos između ta dva pojma kroz obradu arapskog termina „al-kufr“ i „al-kāfir“ u vrlo pronicljivom i intrigantnom članku Juana Colea. Autor je analizirao značenja korijena k-f-r u Kur’anu, dovodeći u pitanje praksu prevođenja imenice kāfir kao „nevjernik“ ili „ateista“ ili „infidel“. U širokoj i dubokoj elaboraciji polisemije arapskog glagola „kafara“ u Kur’anu, autor nas vraća izvoru ili korijenu tog glagola.

U članku o temi „Važnost međureligijskog dijaloga na teme etike i zakona: globalna perspektiva“, autorica Ingeborg G. Gabriela, s Univerziteta u Beču, potencira odgovornost za mir i pomirenje u svijetu kroz međureligijski dijalog u globalnoj perspektivi na bazi etičkih i zakonskih normi, naglašavajući da međureligijski i međukulturni dijalog u globalnoj perspektivi ima smisla jer religijski pluralizam i globalizacija i sekularizacija predstavljaju ogromne izazove za društva širom svijeta, kao i za religije i stoga su potrebna međureligijska promišljanja o etici koja unapređuje život svih ljudi i jača socijalno povjerenje.

Njujorški imam Fejsal Rauf ponudio je svoja razmišljanja i svjedočanstva vjere, s porukom da vjera nije nasljediva, već spoznatljiva kategorija koju svaki pojedinac mora osobno spoznati u svom umu i osjetiti u svom srcu da bi je živio u svom životu.

U ovom broju akademik Ferid Muhić završava seriju svojih filozofskih i političkih studija o Bošnjacima i Bosni, ostavljajući pri tome neizbrisiv trag svoje erudicije, elokventnosti te, nadasve, odgovornosti za etnički i nacionalni identitet Bošnjaka. 

Za ovaj broj Ahmed Kulanić uradio je prikaz knjige Johna L. Esposita  „Budućnosti islama“.

Kompletnu emisiju možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/www.bir.ba/videos/305356041056345