Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Najava Međunarodne naučna konferencija “Položaj islamskih zajednica na prostoru Balkana”

Pod pokroviteljstvom predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftije dr. Mevlud-ef. Dudića, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prijepolje u saradnji sa Centrom za dijalog – Vesatija organizuje Međunarodnu naučnu konferenciju “Položaj islamskih zajednica na prostoru Balkana”.

Nakon Istanbulske konferencije 1994. godine i zvaničnog ukidanja Rijaseta Islamske zajednice Jugoslavije formirani su mešihati koji su preuzeli institucionalni okvir predstvaljanja muslimana kao vjerskih zajednica u republikama koje su se otcjepile uslijed ratnih dešavanja.

Pravni okviri i ustavna uređenja otcjepljenih država ujedno su predstavljali i okvir zakonskog ostvarivanja prava muslimana kao pripadnika vjerske zajednice. Neke od članica nekadašnje Jugoslavije su intenzivnije pristupile tranziciji i usvajanju evropskih načela ustrojstva, dok ima i onih koje su i dalje u zvaničnom tranzicionom periodu pristupanja evropskim načelima uređenja.

Neophodno je javno i argumentovano otvoriti temu položaja Islamskih zajednica na prostoru Balkana (sa posebnim osvrtom na zemlje članice Jugoslavije), kako bi se targetirale tačke u kojima Islamska zajednica kao institucija i muslimani, imaju poteškoća u ostvarivanju svojih prava koja su ustavom i zakonima država u kojima žive zagarantovana.

Konferencija će biti održana 24. decembra 2020. godine u Prijepolju, a ovisno od epidemiološke situacije izazvane COVID-19 virusom učesnici konferencije i javnost bit će naknadno obavješteni ukoliko dođe do promjene termina.

Više detalja o konferenciji je dostupno na ovom linku.

Izvor: (preporod.info)