Sarajevo, 03. juli  2018 . godine – Krajem mjeseca juna 2018. godine iz štampe je izašla nova knjiga u izdanju Centra za dijalog – Vesatijja. Knjiga je zbornik tekstova objavljivanih u IIN Preporod u periodu od 01. marta 2014. godine do 15. maja 2017. godine u rubrici “Vesatijjin forum”, čiji autori su aktuelizirali teme i pitanja kojima se bavi Centar.

U uvodu dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993-2012) i predsjednik Upravnog odbora Centra, rekao je da “od više ponuđenih argumenata za današnju odbranu islama od lažnih optužbi današnjih islamofoba, argument vesatijje islama čini se najatraktivnijim i najuvjerljivijim za islamske apologete. I, doista, ovaj argument snažno je naglašan u Kur’ānu, jasno objašnjen u Hadīsu i svjesno razvijan u Kelāmu. Dakako, kur’anski je zahtjev vrlo jasan da muslimanska zajednica (ummah) zauzme “srednji”, “uravnotežen” ili “umjeren” pravac u svijetu te da bude izravni svjedok povijesti, kao što je Božiji Vjesnik svjedok samoj muslimanskoj zajednici. To je mnogima toliko jasno da misle da to ne treba dodatno ni objašnjavati. Ali, da li je to baš tako? Mislim da nije. Ideja o “sredini” ili “srednjem putu”, ideja o “ravnoteži” ili “balansu” između dvije krajnosti, te ideja o “umjerenosti” ili “mehkoći” u vjeri može biti da je jasna islamskim apologetima, kojima je dovoljna Božija riječ kao takva, ali ona definitivno nije sasvim jasna onima kojima bi trebalo da bude jasna.”

Ovom prilikom obavještavamo sve autore čiji su tekstovi objavljeni u “Vesatijjinom forumu” da po svoje primjerke mogu doći u prostorije Centra svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati!