Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Održan seminar za članove Mreže mladih u Novom Pazaru

Uprava za vanjske poslove i dijasporu, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Centar za dijalog – Vesatijja realizirali su seminar za članove Mreže mladih pod nazivom „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“. Seminar je održan u Novom Pazaru 7. i 8. oktobra 2023. godine u saradnji sa Mešihatom Islamske zajednice u Srbiji.

U uvodnom obraćanju dr. Enes ef. Svraka je naglasio da se radi o seminaru kojeg Uprave Rijaseta Islamske zajednice i Centar za dijalog – Vesatijja realiziraju za članove Mreže mladih tokom godine u svim muftijstvima i mešihatima Islamske zajednice te da predstavljaju dio godišnjeg plana rada sa Mrežom mladih.

Nakon uvodnih riječi dr. Svrake, seminar je otvorio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je, između ostalog, naglasio da sam naslov teme podrazumijeva neodvojivost vjere, nacije i institucije u očuvanju muslimansko-bošnjačkog identiteta kroz instituciju Islamske zajednice, jer bez vjere nema opstanka, nacija je njena zaštita, a institucija organizirani oblik egzistiranja.

Na seminaru su kao predavači uzeli učešće dr. Senad Ćeman, direktor
Centra za dijalog – Vesatijja , dr. Enes Svraka, mr. Medina Mehmedović Mulalić i dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik.