Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Održan seminar za koordinatore Mreže mladih na temu „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“ u Medresi u Travniku

U subotu i nedjelju, 28. i 29. oktobra 2023. godine u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, Uprava za vjerske poslove, Uprava za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH i Centar za dijalog – Vesatijja u saradnji sa Muftijstvom travničkim organizovali su seminar za koordinatore Mreže mladih sa područja Muftijstva travničkog.

Na početku seminara, u ime muftije i Muftijstva travničkog, prisutne je poselamio i obratio se glavni imam MIZ Travnik, dr. Salih ef. Indžić. Tom prilikom je naglasio čvrstu opredijeljenost Muftijstva za rad sa mladima i podršku idejama Mreže mladih kao jednog od najznačajnijih projekata Islamske zajednice i Muftijstva.

U ime organizatora dr. Enes ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, poselamio je prisutne, zahvalio na odzivu i kazao mladima kako ih tokom realizacije seminara očekuju zanimljiva dva dana uz eminentne predavače, te ukratko predstavio naznačene teme seminara.

Također, dr. Svraka je istakao da Rijaset Islamske zajednice putem nadležnih službi prati i usmjerava rad Mreže mladih, da je predmetni seminar poruka da su rad, trud i aktivnosti Mreže mladih prepoznati i da Rijaset putem ovih seminara želi intenzivirati rad sa mladima i osnažiti mlade kako bi u budućem radu mogli dati dodatni doprinos u džematima i medžlisima, te zvanično otvorio seminar.

U obradi tema prvi dan seminara u svojstvu predavača mladima su govorili: dr. Mustafa Cerić (reisul-ulema 1993-2012.) o temi “Vjera – identitet kao kontinuitet pamćenja“, dr. Senad Ćeman o temi “Kako prepoznati uzoriti autoritet u vjeri”, mr. Medina Mehmedović Mulalić o temi “Alternativna vjerska scena u Bosni i Hercegovini – šta je to?“. Drugi dan izlaganja su imali: hfz. Mahiref. Ramić, koordinator Mreže mladih MIZ Bugojno sa temom „Presjek aktivnosti Mreže mladih Muftijstva travničkog“, potom publicista i književnik Hadžem Hajdarević o temi “Slojevito jezičko i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine (Između slobode, tradicije i odgovornosti)” i dr. Enes ef. Svraka o temi “Historijat i institucionalni identitet Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Također, realizirana je i radionica ”SWOT analiza”, snage, slabosti, prilike i prijetnje Mreže mladih Muftijstva travničkog.

Na kraju seminara učesnicima su uručeni certifikati.

Izvor: (muftiluk-tr.ba)