Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Održana konferencija Muslimansko-jevrejskog starješinskog vijeća

[wzslider autoplay=”true”]

Treba li nam muslimansko-jevrejski dijalog u Evropi? Grupa odgovornih jevrejskih rabina i muslimanskih imama i muftija u Evropi misle da treba. Zbog toga su se 2016. godine sastali u Beču i suglasili se da osnuju Muslimansko-jevrejsko starješinsko vijeće. Vijeće djeluje u zemljama članicama Vijeća Evrope i surađuje sa državnim i privatnim institucijama na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou.

U Amsterdamu, Nizozemska, održana je dvodnevna konferencija, 8. i 9. oktobra 2018. godine, Muslimansko-jevrejskog straješinskog vijeća u Evropi pod patronatom Mairead McGuinness, prve potpredsjednice Evropskog parlamenta odgovorne za dijalog sa vjerskim zajednicama. Razmatrana su pitanja od značaja za muslimansku i jevrejsku zajednicu u Evropi te dogovoreno da imami/muftije i rabini rade zajedno na suzbijanju mržnje i predrasuda protiv bilo kojeg pojedinca i grupe.

Muslimane u ovom Vijeću predstavlja muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus, koji je imao zapaženo obraćanje na konferenciji i pokazao vještinu komunikacije koja je muslimanima u ovom turbulentnom vremenu itekako treba. Reisu-l-ulema 1993.- 2012. godine i predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja dr. Mustafa Cerić imao je zadovoljstvo da se sretne i razgovara sa starim poznanicima, posebno s rabinom Davidom Rosenom, s kojim dijeli ulogo patrona ovoga Vijeća u nadi da će njihovo djelovanje i rad Vijeća pomoći boljem razumijevanju između muslimanske i jevrejske zajednice u Evropi, ali i u svijetu.

Cilj Muslimansko-jevrejskog straješinskog vijeća

Cilj Vijeća je da u Evropi obnovi poštivanje vjerskih identiteta, posebno jevrejskog i islamskog, počevši od svijesti o bitnosti tradicije svake religijske zajednice. Inspiracija za takvo nešto je utemeljena u činjenici da su muslimani i Jevreji uveliko sudjelovali u razvoju evropske civilizacije u cjelini.

Muslimansko-jevrejsko straješinsko vijeće je prvo ove vrste nastalo radi promocije suradnje između evropskih muslimanskih  i jevrejskih zajednica u vrijeme povećane netolerancije prema manjinskim religijama i izbjeglicama u Evropi.

Misija Muslimansko-jevrejskog starješinskog vijeća je suradnja na edukaciji u školi i medijina radi suzbijanja predrasuda i otklanjanja sterotipa o pripadnicima drugačije vjere i kulture.

Predrasude o muslimanima i Jevrejima u Evropi su već dokumentirane od strane Evropske unije, OSCE-a i mnogih nevladinih organizacija. Ove manjinske zajednice u Evropi su predmet ksenofobije, antisemitizma i islamofobije. Zbog toga, muslimani i Jevreji imaju razlog da udruže zajednički napor na suzbijanju tih pojava, posebno u oblasti ishrane, oblačenja te posebnih vjerskih zahtjeva poput obrezivanja (sunećenja), itd.