Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Održana tribina “Srednji put Bošnjaka u afirmaciji vakufa”

U sklopu manifestacije „Dani grada Tešnja 2018“ u utorak, 11. decembra 2018. godine u prepunom atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održana je tribina na temu “Srednji put Bošnjaka u afirmaciji vakufa”. Uvodničar tribine bio je glavni imam MIZ Tešanj, mr. Fuad ef. Omerbašić, koji je ukazao na značaj teme i planirane aktivnosti putem kojih Medžlis i ove godine obogaćuje manifestaciju. Najavio je likovnu izložbu o nišanima, promocije knjiga i kontinuitet sjećanja na velikog tešanjskog vakifa Ferhad-bega.

Direktor Centra za dijalog – Vesatijja, dr. Senad Ćeman govorio je o dvije odrednice Bošnjaka – umjerenosti i vakufu. Umjerenost je prepoznatljiv diskurs IZ u BiH koja se vijekovima živjela, koja se podrazumijevala i o kojoj se nije puno pisalo niti govorilo, istakao je. S promjenom prilika javila se potreba da se definira islamska umjerenost – vesatijja u našim prilikama i pojasni značenje zajednice u središtu dešavanja. Sukladno kur’anskom ajetu: “I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok”; hadisu: “Najbolji dio jeste sredina”; kao i odlomku iz priče Majka, koja se nalazi u zbirci priča Prosanjane jeseni, autora Zije Dizadrevića, iz 1959. godine: “Sjećam se: polazio sam “na škole”. Mati je grcala ispraćajući me: -Pripazi, sinko, grad je dušmanin. Ne iđi sredinom đade, satraće te štogod, ama nemoj ni plaho uz kraj – da te, boj se, ne udari nešta s krova, nego hajde nako, nako… Dalje nije znala ili nije mogla.”

Govoreći o nerazdvojivosti vakufa od vjere Bošnjaka, predavač je skrenuo pažnju na umjerenost islama koja prepoznajemo u vakufu kao jednom od najznačajnijih ekonomskih instituta Šerijata. Umjerenost u izdvajanju – do jedne trećine imovine. Umjerenost u društvenom statusu dobročinitelja, korisnika, namjere, namjene, vjerskoj pripadnosti korisnika, vrsti imovine i prirodi vakufa.

Tribina je završena pozivom da na očuvanje i jačanje vrijednosti umjerenosti i vakufa u svakodnevnom svjedočenju islama, kao dvije prepoznatljivosti muslimana ovih područja.

Vrijedi napomenuti kako je grad Tešanj proglasio 10. decembar za Dan grada Tešnja po danu potpisivanja Vakufname Gazi Ferhad-bega iz 1559. godine, po mnogima osnivača urbanog razvoja Tešnja, te na taj način doprinosi čuvanju kulture sjećanja na dobrotvore (vakife).

Ovogodišnje učešće Centra za dijalog – Vesatijja na Manifestaciji predstavlja uspješan nastavak ranije ostvarene saradnje Medžlisa i Centra.