Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Okrugli sto „Islam i moralni izazovi u 21. stoljeću“

Centar za dijalog – Vesatijja ima zadovoljstvo najaviti održavanje okruglog stola pod nazivom „Islam i moralni izazovi u 21. stoljeću“. Okrugli sto će se održati 19. juna 2019. godine s početkom u 9 sati i 30 minuta u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, Srednja sala, ul. Gazi Husrev-begova 46.

Uvodničari okruglog stola su:

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993-2012.)

Dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta

Dr. Nedžad Grabus, muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji

Akademik Ferid Muhić, univerzitetski profesor

Povod: Muslimani su bili skoro uvijek pred velikim izazovima u prezentiranju vrijednosti svoje vjere i morala. U posljednje vrijeme muslimani na Istoku se suočavaju s izazovima kao nikad ranije. Vode se krvavi ratovi oko islama, a da se ne zna tačno ni ko ih vodi, ni kuda sve to vodi muslimanski svijet. Međutim, nisu samo muslimani suočeni s nepoznanicama. Cijeli svijet je u moralnoj krizi. Ljudi su zbunjeni oko osnovnih pojmova vjere i morala. Svi se pozivaju na vjeru i moral, ali malo je onih koji znaju šta to zapravo znači.

Zadaci: Očekuje se da okrugli sto ponudi viđenja i moguće odgovore na sljedeća pitanja:

1. Zašto je današnji svijet u moralnoj krizi: i) dehumanizacija umjesto humanizacije društva; ii) vladavina sile umjesto vladavine prava; iii) pohlepa je uspjeh; hipokrizija je vještina; iv) iskrenost je naivnost; v) dobrota je slabost; vi) tolerancija je poraz; vii) isključivost je nacionalni ponos.

2. Kako se nositi s posljedicama moralne krize: i) opća nesigurnost; ii) nasilje i terorizam; iii) politički radikalizam; iv) ratna retorika; v) rasna, vjerska i nacionalna netrpeljivost; vi) ksenofobija; vii) islamofobija; viii) antisemitizam; ix) vjera – lijek za moralne bolesti današnjice.

***