Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Možemo li kroz koronu do katarze?

Piše: Prof.dr. Zuhdija Hasanović

Ušli smo u posljednju trećinu mubarek mjeseca ramazana, osjetimo cijelim svojim bićem blagoslovljenost svakog trenutka ovih mubarek dana i noći, osjetimo Božiju milost koja se izlijeva na nas, raspoloženiji smo, lakši i aktivniji, osmijehe vidimo na licima nama dragih osoba i nadu…

Približava se Lejletu-l-kadr (Noć moći i sudbine) u kojem je Božijem Poslaniku, s.a.v.s. spuštena Božija Riječ.

Prisjećamo se tog vremena. Muhammed, s.a.v.s., se mjesecima povlačio u pećinu Hira i posmatrao društvo u kojem je živio. Društvom je dominiralo idolopoklonstvo, svako je imao svoga boga. Vrhovni među bogovima je formalno bio Hubel, a stvarni materijalni interes.

Zbog njega su ljudi gubili živote (vodili su se ratovi do istrebljenja), slobodu i čast. Sa svim se moglo poigravati, čak i sa kipovima, ali ne i sa profitom. Iz straha od siromaštva, rođenu su djecu ubijali. Sve je počivalo na profitu, snažni su iskorištavali i uništavali slabe, a slabi bez ikakve zaštite, umirali u svom bolu, očajni i ojađeni. Njihove suze i krici su se gubili u pustinji.

Muhammeda, s.a.v.s., je boljelo sve ovo čemu je svjedočio. Sam je bio sretno oženjen, imao je uglednu, bogatu i lijepu suprugu, čestitu i brojnu porodicu, dobro plaćen posao i bio izuzetno cijenjen u društvu. Ipak, njega je razdirala sva nepravda, korupcija, nemoral i laž koji su uništavali zajednicu u kojoj je živio.

Mjesecima je razmišljao kako pomoći jednima i drugima, kako zbrinuti i zaštititi siromašne i slabe, ali i kako nahraniti bogate da budu zadovoljni onim što imaju, kako vratiti pravdu, istinu, poštenje, razumijevanje i poštovanje u ovu zajednicu. Poslije dugih dana posta i neprospavanih noći kontemplacije spušta mu se Božija Riječ koja preko njega, posljednjeg Božijeg poslanika, njegovih uzornih ashaba i čestitih sljedbenika iz kasnijih generacija mijenja povijest.

Božiji Poslanik, s.a.v.s., primjenjujući dosljedno Božiju Riječ, svemu daje mjesto i smisao!  

I nama evo dolazi Lejletu-l-kadr (Noć moći i sudbine) i opet vidimo one koji se smatraju nedodirljivim i one koje niko ne dodiruje, jer su odavno zaboravljeni. Do jučer su s ponosom krv lili da bismo opstali, a danas prose da bi preživjeli. I danas jaki ugrožavaju i guše slabe, bez milosti i griže savjesti.

Slabe niko ne štiti!

Svaki posao se može završiti, bez obzira što je nezakonit, “ako mene ima tu”. Djeca ubijaju svoje vršnjake, roditelji djecu, a kriminalcima se oduševljavaju naši potomci. Nepregledna plodna polja su neobrađena, a mladi se “ubijaju” od dosade. Nemoralne scene u različitim rijalitijima su najgledanije, a čednost djevojke  je skoro postala apstraktna kategorija. Davno se prestalo vjerovati na riječ, a rijetki iskreni i pošteni se smatraju naivnima.   

I mi smo mjesecima povučeni u svoje domove, u ovim mubarek danima i noćima, posvećeni smo ibadetu i imali smo dovoljno vremena da shvatimo u kakvom stanju se nalazimo i da je krajnje vrijeme da donesemo odluku da ga trebamo mijenjati. Svako od nas planira u jednom trenutku donijeti odluku o značajnijim promjenama u svome životu.

Ovo je taj trenutak. Već smo promijenili svoje ustaljene navike, način života, postavimo ga sada na pravim vrijednostima!

Svako od nas treba, doslovno svako od nas, bez obzira na godine starosti, spol, zanimanje kojim se bavi ili dosadašnji uspjeh, učiniti korak naprijed, biti bolji, a može se, jer upravo život Božijeg Poslanika, s.a.v.s. pokazuje da se uvijek može biti bolji. On, s.a.v.s., čije su osobine bile razvijene do potpunosti i koji je svakim svojim postupkom pokazivao domete ljudskog djelovanja, u ramazanu je, bio darežljiv, kao nikada do tada.

Nadam se da ćemo istrajavanjem na ovim smjernicama, koje zahtijevaju, prije svega, odlučnost i posvećenost, a imaju dalekosežne posljedice za ozdravljenje društva u kojem se nalazimo, mijenjati stanje na bolje:

  1. Svaku aktivnost započnimo s bismilom, a ono što nije primjereno da se započne sa bismilom, ostavimo i nikada se tome više ne vraćajmo.
  2. Nastojmo da jedemo, pijemo, oblačimo i koristimo ono što je halal i domaće je proizvodnje;
  3. Kupujmo samo ono što nam je potrebno;
  4. Prije svakog ibadeta kojeg hoćemo obaviti zapitajmo se zašto ga činimo i nastojmo da ga tako obavimo da poslije njega budemo Allahu, dž.š., bliži;
  5. Neka dova prožima sve naše aktivnosti i cijeli život jer ona i sudbinu mijenja;
  6. Nastojmo da u svakom ljudskom biću vidimo najodlikovanije Božije stvorenje, bez obzira da li se radilo o našem djetetu, rođaku, komšiji, radnom kolegi, suparniku ili javnoj ličnosti i bez obzira koliko se oni sebično ponašali budimo ljubazni prema njima;
  7. Ne osuđujmo druge, nego nastojmo da mi svakodnevno budemo bolji;
  8. Trudimo se da istinu govorimo i pravedno postupamo, makar bilo na štetu naših ličnih interesa;
  9. Svakoga dana pročitajmo više stranica korisne knjige, nastojmo da uvijek više znamo i bolje razumijemo, jer obrazovan čovjek ne može ostati slab, nekulturan i neslobodan;
  10. Zabilježimo svakoga jutra svoje dnevne obaveze i zadatke i nastojmo da ih odgovorno i potpuno izvršimo, a na kraju dana analizirajmo šta smo kvalitetno uradili, a gdje su mjesta poboljšanja;
  11. Ni u kom slučaju ne pristajmo na mito, korupciju i druge nezakonite i nemoralne radnje, jer na ovome svijetu uništavaju naš moral i cijeli sistem vrijednosti, a na budućem svijetu donose sramotu i vječnu kaznu;
  12. Zapišimo sebi životni cilj i analizirajmo šta je još potrebno da ga ostvarimo i istrajno radimo na njegovom ostvarenju, bez obzira na opstrukcije lažnih prijatelja i iskrenih neprijatelja;
  13. Ono što godinama stvaramo, u jednom trenutku može biti uništeno, ali ne odustajmo, nastavimo biti kreativni, jer “Allah, dž.š., neće upropastiti nagradu onih koji dobro čine!” (Jusuf, 90).

Budimo oni časni pojedinci koji ne žele da se utope u sivilo beznađa, besperspektivnosti, delikvencije, kriminala i grijeha, nego su optimistični, aktivni, bude uspavane, hrabre preplašene i bodre posrnule.

Budimo oni koji svojim načinom života svjedoče da se i u ovim “postnormalnim” vremenima itekako može biti čestit, dobar i uspješan čovjek.

Budimo oni koji sanjaju o ljepšoj budućnosti i spremni su podnijeti različite izazove i opstrukcije i budimo od onih od kojih se najmanje nadaju i koji se žrtvuju kako bi ostvarili snove!

Božiji Poslanik, s.a.v.s., nagovještava uspjeh svojih sljedbenika: “Moji sljedbenici su poput kiše, ne zna se da li im je bolji početak ili kraj!” (Et-Tirmizi)

Izvor: (preporod.info)

Tagged under