Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Porast ksenofobije, rasizma i mržnje prema muslimanima

NEW YORK (AA) – Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Turska spremna podržati zajedničke napore u borbi protiv ekstremizma i polarizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na 8. Globalnom forumu Saveza civilizacija (Alliance of Civilizations), održanom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, Cavusoglu je istakao da je ovo prvi put da se Forum održava u New Yorku.

“Ovo je važan događaj koji se održava u pravo vrijeme. Moramo uvijek iskazivati odlučnost i političku volju protiv predrasuda, isključivosti, polarizacije i mržnje širom svijeta. Ova potraga, ustvari, predstavlja filozofsku osnovu i samog Saveza civilizacija”, rekao je Cavusoglu.

Istakao je da, ako se uzme u obzir sadašnja situacija u svijetu, i dalje postoji velika potreba za Savezom civilizacija.

“Savez mora biti snažniji, vidljiviji, aktivniji, efikasniji i politički relevantan u cilju promovisanja dijaloga i razumijevanja na globalnom nivou”, kazao je turski šef diplomatije.

Naglasio je da su dijalog, partnerstvo i preventivne mjere od ogromnog značaja za dugoročni mir u svijetu.

“Današnji sukobi su komplikovaniji. Zbog toga, naši napori i rješenja trebali bi biti u skladu s današnjim uvjetima. Održiv mir iziskuje sveobuhvatne, inkluzivne i koordinirane pristupe”, kazao je Cavusoglu.

Dodao je da poseban problem predstavljaju i porast populizma i desničarskog ekstremizma.

“Izražavamo zabrinutost zbog porasta populizma i desničarskog ekstremizma, koji je dostigao nivo bez presedana u Europi, ali i u ostatku svijeta. U porastu su ksenofobija, rasizam, antimuslimanske ideje i mržnja prema muslimanima, migracijama i izbjeglicama”, rekao je Cavusoglu.

Alijansa civilizacija ili Savez civilizacija (Alliance of Civilizations, UNAOC) je politička incijativa pod okriljem generalnog sekretara Ujedinjenih nacija od 2005. godine. Njen cilj je interkulturalni dijalog, a četiri osnovna područja delovanja su: mediji, mladi, obrazovanje i migracije. Ovu inicijativu pokrenule su 2005. godine vlade Španije i Turske pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Izvor: (Anadolija)