Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Raznovrstan tekstualni i bogat ilustrativni sadržaj novog „Svjetionika“

Drugi broj dvojezičnog naučnog časopisa za novu misao „Illuminatio/Svjetionik/Almanar“, u izdanju Centra za dijalog – Vesatijja, na 290 stranica izašao je iz štampe u drugoj polovini decembra 2020. godine.

Ovaj broj donosi tekstove osam autora. Akademik Mehmed A. Akšamija u drugom nastavku teksta „Analiza korištenja terminološke odrednice ‘umjetnost islama’“ analizira adekvatnost korištenja termina „umjetnost islama“ i valorizaciju ove umjetnosti posredstvom naučnog instrumentarija zapadnog mišljenja. Akademik Ferid Muhić tekstom „Bosna i Bošnjaci – esej iz filozofije politike“ nastavlja u prvom broju započetu elaboraciju odnosa između naroda, nacije i države, te razmatra odnos između pojma Bosanac kao teritorijalne odrednice i pojma Bošnjak kao imena naroda. Akademik Mustafa Cerić sagledava prirodu ljudskog srca, ljudskog uma i ljudske ruke, srca kao mjesta osjećanja, ljubavi i mržnje, uma kao mjesta misli, te ruke kao sredstva moći, pravde ili nepravde u tekstu „Harmonizacija ljudskog srca, uma i ruke“. Dr. Ugo Vlaisavljević tekstom „Dar kurbanskog mesa – etnološke refleksije“, promatra dijeljenje kurbanskog mesa tokom Bajrama u svjetlu Marcel Maussovog utjecajnog ogleda o daru. Profesor na Univerzitetu Ludwig-Maximilian u Minhenu dr. Stefan Jakob Wimmer iz zapadnoevropske perspektive istražuje vrijednost i mogućnosti religije u sekularnom društvu, zalažući se za revidiranje postojećih stavova i udruživanje za zajedničko dobru u članku pod naslovom „Religija u sekularnom društvu – prepreka ili korist?“.

Dr. Leonard Swidler, istaknuti američki ekumenist sa Univerziteta Temple, u članku „Kosmički ples dijaloga“ smatra da je dijalog potpuno novi način razmišljanja, da dijalog odgovara samoj prirodi svemira i da je to sama suština naše čovječnosti. Dr. Mirsad Kriještorac u povodu godišnjice Dejtonskog sporazuma u tekstu „Konkretni prijedlog za nadogradnju Dejtonskog mirovnog sporazuma“ zalaže se za nadogradnju ovog sporazuma kako bi se država učinila funkcionalnijom. U sekciji prikaz knjige mr. Mirnes Kovač uradio je prikaz djela Juana Colea „Muhammed poslanik mira usred sukoba imperija“, koja je nedavno u prijevodu na bosanski jezik objavljena u Sarajevu. 

U recenziji drugog broja „Svjetionika“, Paul Mojzes, profesor emeritus religijskih studija na Rosemont College (PA), u časopisu OPREE George Fox University, br. 40, 10, decembar 2020. god. (https://digitalcommons.georgefox.edu/ree/vol40/iss10/7/), ističe kako se i drugi broj po kvaliteti i raskoši podudara s prvim brojem, koji je također u ovom časopisu recenziran (OPREE, br. 5, juli 2020.). Profesor Mojzes posebno naglašava želju da časopis bude „kulturni posrednik“ univerzalnih vrijednosti s novim idejama, te dodaje kako bi se ovaj časopis mogao ponuditi onima „koji bi mogli zauzeti stav da je suvremeni islam okamenjena verzija nekada blistave civilizacije“ da se uvjere da zaista postoji mnogo muslimana koji mogu dosta toga ponuditi. Mojzes posebno cijeni „prvoklasne prijevode“ tekstova na engleski jezik te „sjajne reprodukcije rijetke islamske umjetnosti i savremenu grafičku prezentaciju“ akademika Mehmeda A. Akšamije.

„Svjetionik“ je naučni časopis za afirmaciju novih ideja o vjeri, moralu, umjetnosti, naciji, društvu i državi, uz istovremenu afirmaciju tradicije i inovaciju društvene i državne misli, otvoren za ulemu, intelektualce i druge autore s područja društvenih i humanističkih nauka. Glavni urednik je akademik Mustafa Cerić, a umjetnički urednik akademik Mehmed A. Akšamija.

Časopis izlazi dvaput godišnje na bosanskom i engleskom jeziku. Prvi broj je objavljen u proljeće 2020. godine.
Prvi broj „Svjetionika“ u cijelosti je dostupan za besplatno preuzimanje u pdf formatu na adresi svjetionik.cdv.ba, a uskoro će biti dostupan i drugi broj.

Izvor: (vijesti.ba)

Tagged under