Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Reisu-l-ulema: Izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” jedinstvena prilika da sami sebe upoznamo

Izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” multimedijalni je prikaz naše bogate zaostavštine i višestoljetnog postojanja, ona za nas, za bosanskohercegovačku, regionalnu i evropsku kulturnu i najširu javnost predstavlja istinski kulturni događaj, poručio je večeras u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović prisustvovao je svečanom otvorenju ove najveće izložbe o islamskoj kulturi u Bosni, gdje se prigodno obratio prisutnim zvanicama, među kojima su vjerski i državni predstavnici naše zemlje, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Bosni i Hercegovini i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

– Izložba dokumentirano i raskošno predstavlja višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom, obrazovnom, umjetničkom, graditeljskom i javnom životu Bosne i Hercegovine i Evrope, našu sposobnost za zajedništvo, dijalog i život u susretanjima i razmjenama s drugima – kazao je reisu-l-ulema.

Naveo je da fundus izložbe predstavlja značajan poticaj i doprinos radu budućeg muzeja islamske kulture i umjetnosti, koji Islamska zajednica osniva.

– Vjerujemo da će naše društvo pozdraviti javni, kulturni i obrazovni značaj muzeja koji i nas vodi u ovom naumu. U tom pogledu očekujemo vašu podršku, kao i podršku naših prijatelja iz Evropske unije i muslimanskog svijeta – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

“Izložba je jedinstvena prilika da sami sebe upoznamo.”

Kako je naglasio, “među eksponatima na ovoj izložbi imamo priliku otkriti sami sebe i dinamičnost i otvorenost našeg povijesnog bića, našu ukorijenjenost u nebeskoj vedrini islamskog afirmativnog stava prema životu na ovom svijetu i u ovom posvećenom evropskom prostoru koji se zove Bosna”.

– Izložba je jedinstvena prilika da sami sebe upoznamo i, kako je i red, predstavimo drugima. I više od toga: izložba je prilika da i Evropa bolje upozna sebe, da otkrije svoje naslijeđe i pluralne korijene vlastite budućnosti.

Mi namjeravamo njene postavke predočiti i nekim muslimanskim i zapadnoevropskim gradovima i zemljama. U 23 sekcije, odnosno tematske cjeline izložbe susreću se naša prošlost i sadašnjost, ono što smo bili, što jesmo i čemu težimo, susreću se islam i Evropa, islamska i druge religijske tradicije, istok i zapad, susreću se tuga i radost, uspjesi i padovi, vječno i prolazno, asketsko i hedonističko – akcentirao je reisu-l-ulema.

U obraćanju je ocijenio da je susretanje najvažnija tema ove izložbe.

– Uvjereni smo da svi iz nje možemo mnogo naučiti. Nadamo se da će ona i njena dvojezična monografija biti značajan podsticaj i inspiracija za velika djela i jačanje identiteta našeg muslimanskog evropejstva; vjerujemo i dovoljno je da se vidi kakvi smo i kakvi smo bili. Uprkos teškim iskušenjima, gorkim iskustvima i prijetnjama, mi gledamo u budućnost s nadom i optimizmom. Mi nastavljamo živjeti pod nebom vedre vjere – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Izvor: (islamskazajednica.ba)