Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Reisu-l-ulema se sastao s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta – Rabite

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas se u Meki sastao s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhammedom Al-Isaom.

Na sastanku je razgovarano o saradnji ove organizacije i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na promociji islamskog zajedništva, međureligijskog dijaloga i suprotstavljanja islamofobiji.

Reisu-l-ulema je domaćina informisao o aktivnostima Islamske zajednice, te naglasio odlučnost da se sačuva multikonfesionalni karakter Bosne i Hercegovine i duh međureligijskog dijaloga u svim državama u kojima djeluje Islamska zajednica.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhammed Al-Isa je izrazio zadovoljstvo što je reisu-l-ulema prihvatio članstvo u Vrhovnom vijeću Rabite i Akademiji islamskog prava (fikha), kao jednoj od najutjecajnijih akademija koje okupljaju islamske pravnike i alime u svijetu.

Također, dogovoreno je intenziviranje saradnje između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Rabite na različitim poljima od zajedničkog interesa, a reisu-l-ulema je generalnom sekretaru uputio poziv da posjeti Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Sastanku u sjedištu ove međunarodne organizacije prisustvovala je delegacija Rijaseta Islamske zajednice, saradnici generalnog sekretara, direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta u Bosni i Hercegovini Abdullah el-Kari, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić.

Izvor: (islamskazajednica.ba)