Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Reisu-l-ulemu posjetila delegacija Protestantske crkve iz Njemačke

Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića danas (22.5.2023.) posjetila je brojna delegacija protestantskih profesora, teologa i svećenika iz njemačke pokrajine Baden-Würtemberg, predvođena prof. dr. Stefanom Schreinerom, profesorom na Univerzitetu Tübingen i osnivačem Centra za islamske studije, po uzoru na Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Među profesorima nalazili su se i eksperti za dijalog između kršćana i Jevreja i eksperti za dijalog između kršćana i muslimana, te jedna muslimanska predstavnica.

Oni su u dugom i prijateljskom razgovoru s reisu-l-ulemom razgovarali o brojnim pitanjima i raspitivali se o međuvjerskoj i međuetničkoj saradnji i suživotu na ovim prostorima, naglašavajući da su u Bosnu došli da štošta nauče o tome, o čemu govori i naslov ovog njihovog studijskog putovanja “Na tragovima suživota”.

– Bosna nam je posebno važna, jer je ona zemlja susreta i igra posebnu ulogu u tome. Vi, bosanski muslimani, predstavljate dugu tradiciju islama u Evropi, a vaša Islamska zajednica uživa iznimno velik ugled kod muslimana na Zapadu –  kazao je profesor Schreiner.

Zajednički stav svih sagovornika bio je da treba ustrajavati na dijalogu i boljem međusobnom upoznavanju. Delegacija je posjetila i Fakultet islamskih nauka, a planira otići i na neke druge adrese u našoj zemlji.

Izvor: (Preporod.info)