Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Sastanak reisu-l-uleme Kavazovića i kardinala Bozanića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je, dana 24. septembra 2021. godine, u Zagrebu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem razgovarao o saradnju vjerskih zajednica i pozitivnim iskustvima koje imaju Katolička crkva i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. 

Reisu-l-ulema Kavazović ocijenio je da su odnosi muslimana i katolika jako dobri.

– Čast mi je bila da sam imao priliku susresti starog prijatelja Islamske zajednice, gospodina kardinala Bozanića. Imali smo priliku razgovarati o odnosima između muslimana i katolika, odnosno, Islamske zajednice i Katoličke crkve, i u Bosni i Hercegovini, i ovdje u Hrvatskoj. Moram kazati da su odnosi vrlo dobri, dakle odlični, da zajednički radimo na promoviranju vrijednosti dobra među ljudima i širenja jedne pozitivne energije duhovne koja je uvijek rasla, a sve u duhu onoga što su Papa Franjo i Šejhu-l-Azhar donijeli prilikom njihovog susreta. Smatramo da na tom tragu trebamo nastaviti raditi – istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Iskazao je zahvalnost što je imao priliku kardinala Bozanića informirati i o prilikama u Bosni i Hercegovini, kao i trenutnoj situaciji u zemlji.

– Moramo kazati da trebamo više učiniti. Složili smo se da više učinimo da se prilike u Bosni i Hercegovini poprave, da svi činimo da se održi jedno razumijevanje među narodima i vjerskim zajednicama. Na tom tragu ćemo zajednički raditi – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Ovom prilikom on je pozvao kardinala da posjeti Bosnu i Hercegovinu. 

– Radovala bi nas posjeta našeg velikog prijatelja. Bilo bi to za nas u Bosni i Hercegovini veliko ohrabrenje – poručio je reisu-l-ulema.

Novinarima se nakon sastanka obratio i kardinal Bozanić, koji se osvrnuo na susret s poglavarom Islamske zajednice u BiH, ocijenivši susret prijateljskim.  

– Drago mi je bilo susresti se sa prijateljima, poglavarom svih naših muslimana, i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, na svim ovim područjima. Nije ovo prvi susret. To je susret prijateljski, ali svaki susret donese nešto novo. Osobito sam mu posebno zahvalan za neke konkretne informacije. Za sve ono što je pozitivno tome se radujem, ali me zabrinjava ono što bi trebalo ispraviti i poboljšati – kazao je kardinal, pojašnjavajući da se ne misli na odnos muslimana i Katoličke crkve, nego generalno na situaciju u BiH.

Podsjetio je da su povijesno katolici i muslimani, i u Bosni i Hercegovini i na širem ovom području, autohtoni i da dijele zajedničku povijest.  

– Tamo gdje se ta povijest želi narušiti tamo se stvara nered i tamo nastaju problemi. Zato želim puno uspjeha. Poštujem svog dragog prijatelja i zbog svjedočanstva njegovog života i svega što su on i njegova obitelj proživjeli u zadnjem vremenu. To daje poseban moralni kredibilitet riječima koje govori. Prihvatam i zahvaljujem na pozivu i želio bih da se taj poziv što prije i ostvari – izjavio je kardinal Bozanić.  

Današnjem sastanku prisustvovao je i preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i vicekancelar, dok su u delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema bili i muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora IZ u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Razim Čolić.

Izvor: (Preporod.info)

Tagged under