Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

“Sretan ti rođendan”, sine Merjemin, i neka je tvoje i ime majke tvoje hvaljeno u Bosni!

Predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog Vesatijja, reisu-l-ulema 1993-2012., dr. Mustafa Cerić uputio je čestitku povodom obilježavanja dana rođenja Isaa sina Merjeminog. U čestitki se kaže:

– Danas (25. decembar, 2018.)  kršćani-katolici, a 07. januara, 2019. godine hrišćani-pravoslavci u Bosni obilježavaju rođendan Isa, alejhisselama, Isusa, kako ga zovu Hrvati katolici i Hrista, kako ga zovu Srbi pravoslavci u Bosni. I mi muslimani u Bosni poštujemo i vjerujemo da je  Isa, alejhisselam, bio Božiji poslanik, kojeg je Svevišnji Bog poslao ljudima da im objavi Božiju knjigu “Indžil”, “Jevanđelje”, ili “Novi zavjet” nakon što je Bog Svevišnji Musau, alejhisselam, bio objavio “Tevrat” ili “Stari zavjet”.  Obje ove Božije knjige kršćani-hrišćani zovu jednim imenom “Biblija”.  

Slijedom tog niza Božijih objava od Ibrahima, a. s., u koje muslimani vjeruju, Kur’an je posljedna Božija objava, koju možemo nazvati “Posljedni zavjet” čovječanstvu. U Kur’anu se naširoko govori o Isa, a. s., i “Indžilu”, o Musa, a. s., i “Tevratu”, što muslimanima daje pravo i obavezu da ovim povodom kažu svoj stav o Isa, alejhisselamu, kao dokaz njihovog poštovanja i vjerovanja u Isaovo alejhisselam Božije poslanstvo. Pošto se i među kršćanima-hrišćanima vodila i još uvijek vodi teološka rasprava o naravi Isa sina Merjeminog, nije suvišno već je nužno da i muslimani kažu svoju riječ o kosmičkom fenomenu Isa alejhisselam, Isusu ili Hristosu.       

Prije svega, Kur’an Časni naglašava da je Isa “Abdullah” (“Rob Božiji”), kao što su to i svi ljudi na zemlji i kao što je sve stvoreno na nebesima i na Zemlji u Božijoj pokornosti. Ova misao ne bi trebala biti sporna. Naprotiv, u islamskoj perspektivi ništa i niko se ne može s Bogom uspoređivati, niti iko može biti sličan Bogu, i, naravno, niko se ne može prozvati Božijim sinom, jer “Bog je Jedan. On je oslonac svemu što postoji. On nije rodio i nije rođen. Njemu nije niko ravan.” 

Prema tome, Isa (Isus ili Hrist) je sin Merjemin (Marijin), kojeg je Svevišnji Bog izabrao da bude Njegov poslanik s knjigom “Indžil” ili “Jevanđelje”. Isaovo rođenje je slično Adamovom, prvom čovjeku na Zemlji, kojeg je Svevišnji Bog stvorio od zemlje. Prema tome, onaj koji vjeruje da je Adem stvoren od zemlji Božijim imperativom “budi – i to bi”, vjeruje isto tako da je Isa, alejhisselam, rođen Božjim imperativom “budi – i to bi”. 

To je, dakle, stvar vjere ili vjerovanja svakog čovjeka, jer dokaz za vjeru ili vjerovanje je sama vjera ili samo vjerovanje, o kojem se ne raspravlja s isključivom predrasudom o vjeri i vjerovanju drugog, već s poštovanjem kur’anskog principa da u svijetu među ljudima postoje različite vjere i vjerovanja, jer  Svevišnji Bog nije htio da bude samo jedna vjera i samo jedno vjerovanje, već je htio da bude više vjera i više vjerovanja, vjerovanja koja ljude treba da motiviraju da se natječu u dobru, a nikako da jedni druge isključuju ili proklinju. 

U tom duhu želim, a i vas koji me pratite pozivam, da mi se pridružite da čestitamo svim kršćanima-katolicima u našoj bosanskoj zemlji njihov današnji blagdan rođenja Isa, alejhisselam, (Isusa) s molitvom Jednom Bogu Svevišnjem da nam podari pameti da živimo jedinstvo u našoj različitosti, da nam podari volju da živimo u miru jedni s drugima, da nam podari snagu da gledamo jedni druge kao prijatelje, te da nam podari sabur da se suzdržimo od ružnih misli i ružnog govora jedni o drugima. 

Amin!