Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Bugojnu održana tribina “Organizovanje poslova u duhu islama”

U okviru 508. Dana Ajvatovice, u ponedjeljak, 25. juna 2018. godine u Kulturnom centru princeze Dževhere održana je tribina  pod nazivom „Organizacija poslova u duhu Islama“. Gosti tribine bili su: dr. Ahmed ef. Adilović, dr. Mutlak el-Karavi, dr. Senad Ćeman i dipl.ing. Abdulah Qari. Moderator je bio Rešad Lendo.

Ovu tribinu organizovalo je Muftijstvo travničko kao seminar za imame i vjeroučitelje ovog muftijstva (SBK). Pomoć i saradnju pružili su Centar za dijalog – Vesatijja, Regionalni ured lige muslimanskog svijeta u Sarajevu i Kulturni centar princeze Dževhere u Bugojnu.

Uvodno ašere proučioje Dženis-ef. Mulalić, a u ime domaćina seminara direktora Ureda Lige muslimanskog svijeta u BiH i nadzornika Kulturnog centra princeze Dževhere dipl.ing. Abdulaha Qaria, riječi dobrodošlice upitio je izaslanik gosp.  Sa’ad Al-Obaidi.

Potom se obratio direktor Centra za dijalog – Vesatijja dr. Senad Ćeman koji je ukratko predstavio rad Centra i dr. Mutlaka el-Karavija. Naime, Mutlak el-Karavi, doktor je islamskih nauka i prekao 30 (trideset) godina je bio pomoćnik ministra za vakufe i vjerska pitanja u Vladi Kuvajta, jedan je od incijatora ideje dijaloga i umjerenosti (vesatijja) u Kuvajtu. Također, član je i Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U svom izlaganju dr. el-Karavi je na prijemčiv način pojašnjavao zadatu temu o organizovanju poslova u duhu islama, bilo da se radi o direktoru, imamu, nastavniku ili profesoru a koji žele da budu uspješni u svom djelovanju. Obilježja koja treba da krase ove rukovodno uspješne kadrove pored ostalog su: pravednost, povjerenje, skromnost, lijep ahlak – moral u poslovanju, dogovor – šura, poštivanje, javno praćenje, posvećenost, iskrenost, odanost-emanet, stid, uglednost, hrabrost, blagost, prirodna privlačnost, moć saradnje, organiziranost i dr.

Na kraju seminara prisutnim imamima i vjeroučiteljima obratio se i muftija travnički dr. Ahmed-ef.. Adilović.

Izvor: (www.bug.ba)

dr. Senad Ćeman: U Bugojnu održana tribina „Organizacija poslova u duhu Islama“

dr. Senad Ćeman: U Bugojnu održana tribina „Organizacija poslova u duhu Islama“

Posted by Bugojno on Ponedjeljak, 25. Juni 2018.

 

[wzslider autoplay=”true” interval=”5000″]