Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Donjem Vakufu organizovana tribina “555 godina Ahdname”

U okviru programskih sadržaja „508. Dana Ajvatovice“, u utorak 19. juna 2018. u protorijama JU Centar za kulturu, informisanje i sport u Donjem Vakufu upriličena tribina na temu „ 555 godina Ahdname“.

28. maja 1463. godine sultan Mehmed II el-Fatih, nakon osvajanja Bosne, bosanskim franjevcima na polju Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu. Po mnogima, najstariji dokument o ljudskim pravima u historiji i danas se čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici. Iako je u Bosni i Hercegovini teško postići saglasnost oko bilo čega, svi su jedinstveni u ocjenama da je Ahdnama bila dokument koji je uistinu garantirao najosnovnija prava nemuslimanima u osvojenoj zemlji.

O ovoj temi govorili su uvaženi gosti dr. Ismet Bušatlić i dr. Aladin Husić. Dr. Husić osvrnuo se na dolazak Osmanskog carstva u BiH, o njihovom odnosu spram stanovnika na ovom području, posebno davanja garancije predstavnicima druge vjere za život, slobodu vjeroispovijesti i svih oblika vjerskog djelovanja na području današnje BiH.

Dr. Husić o značaju ovog dokumenta u periodu nastanaka istog je rekao „ Ahdnama je značila mnogo, značila potvrdu opredjeljenosti Osmanskog carstva da prizna svakome prirodno pravo na vjeroispovjedanje , garanciju života i djelovanja ununtar crkvene zajednice. To je akt koji je omogućio da katoličanstvo na ovim prostorima opstaje sva ova stoljeća, a omogućila je da i danas imamo Bosnu kakva je ona bila i prije dolaska Osmanlija, u vrijeme njihove vladavine, pa sve do danas.”

Radi boljeg razumijevanja važnosti Ahdname kao historijskog dokumenta, dr. Ismet Bušatlić, u svome izlaganju dotakao se šta Ahdnama znači danas državi BiH, koja je oduvjek njegovala suživot različitih vjera, kultura i naroda. „Normalno bi bilo očekivati da smo u drugom vremenu i da smo sa drugom svješću danas. Nažalost, naša praksa pokazuje da su nas u prošlosti mnogi drugi pretekli i da još uvijek mi moramo da bismo napravili korak naprijed pogledati iza sebe u prošlost. Na tim temeljima svjetlih primjera naših predaka kročiti sigurnije sa onima koji žive sa nama i pored nas u budućnosti“ – istako je dr. Bušatlić.

Izvor: www.muftiluk-tr.ba