Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Prijepolju održana međunarodna konferencija o prevenciji nasilja i ekstremnih oblika ponašanja

Dana 30. januara 2020. godine, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje, održana je međureligijska konferencija na temu „Uloga vjerskih zajednica u prevenciji nasilja i ekstremnih oblika ponašanja“.

Konferencija je održana u prijepoljskom Muzeju u bivšoj zgradi Rušdije i na njoj je učestvovalo veliki broj izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i
Sjeverne Makedonije .

Prisutnima se na početku skupa obratio direktor Muzeja g-din Zvonko Mandić, a zatim glavni imam Medžlisa IZ-e Prijepolje Aref ef. Duraković koji se zahvalio prisutnima na učešću i istakao razloge održavanja ove konferencije.

Referatom na temu „Dijalogom protiv nasilja“ konferenciju je otvorio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić istakavši da je od izuzetnog značaja što se ova konferencija održava u Prijepolju, koji je, između ostalog, rekao: “Islamska zajednica će i dalje njegovati i afirmisati suživot i toleranciju, biti otvorena ka međureligijskom dijalogu na nivou obrazovnih institucija, organizacionih jedinica vjerskih zajednica i crkava, pojedinačno između imama i svećenika, vjernika itd. Također, dijalog može biti organiziran putem simpozija, seminara, okruglih stolova, tribina, javnih elektronskih i štampanih medija, druženjem vjernika i sl. Na akademskom nivou mogu biti tretirana sva važna pitanja iz učenja vjere i vjerske tradicije, a na popularnom nivou treba tretirati pitanja koja su od općeg interesa za sve vjerske zajednice i crkve.“

Marko Antonio Brkić sa Sveučilišta iz Mostara, govorio je o tome šta znači nasilje za jednu religijsku doktrinu i tradiciju i na koji način smo obavezni odgajati generacije:

“Religija je usmjerena na nenasilje, a nasilje nastaje kada dolazi do iskrivljavanja i neprirodne situacije u kojoj religija postaje manipulativno sredstvo a ne način ostvarivanja duhovnog života. Na žalost istraživanja su pokazala da vjerske zajednice u okviru vjeronauke ne obraćaju dovoljno pažnje na pojave nasilja, a to je upravo, ključni problem savremenog čovječanstva.”

Konferenciji je prisustvovala i delegacija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koju su činili mr. Ahmed Purdić i Muhamed Jusić.

Izvori: (mesihat.org) i (islamskazajednica.ba)

U nastavku možete pogledati video zapise sa konferencije:

Međunarodna naučna konferencija u Prijepolju – I dio

Izvor: Sandžak Media


Međunarodna naučna konferencija u Prijepolju – II dio

Izvor: Sandžak Media


Međunarodna naučna konferencija u Prijepolju – III dio

Izvor: Sandžak Media


Međunarodna naučna konferencija u Prijepolju – IV dio

Izvor: Sandžak Media