Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

U Stocu održano Edukativno druženje za članove Mreže mladih Muftijstva mostarskog

Uprava za vjerske poslove, Centar za dijalog – Vesatijja i Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, uz podršku Mreže mladih Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Stolac, u Šarića kući u Stocu organizovali su Edukativno druženje članova Mreže mladih Muftijstva mostarskog, pod nazivom „Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine“.

U programu su učestvovali članovi Mreže mladih medžlisa Islamske zajednice Stolac, Čapljina, Ljubuški, Gacko, Mostar, Jablanica i Konjic.

Na početku programa, u svojstvu domaćina, obratili su se Mersed ef. Šabanović, glavni imam MIZ Stolac i Anel Dokara, koordinator Mreže mladih Muftijstva mostarskog.

Ispred organizatora poruke su poslali dr. Enes ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, dr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog – Vesatijja i mr. Medina Mehmedović-Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa nevladinim organizacijama.

U radnom dijelu Programa govorili su dr. Melika Arifhodžić, stručni saradnik u Upravi za vanjske poslove i dijasporu, na temu „Brendiranje nacionalnog identiteta“ i dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u mandatu 1993-2012., na temu „Bošnjaci između vjerskog i nacionalnog identiteta“.

Poslije diskusije i podne-namaza, Program je nastavljen učenjem ilahija i kasida u izvedbi hora Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Stolac, a završen je predstavom pod nazivom „Ja Ban bosanski“ koju su izveli učenici Karađoz-begove medrese iz Mostara, predvođeni profesorom mr. Harunom Macićem.

Izvor: (Preporod.info)