Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Zašto je papina posjeta Abu Dhabiju historijska?

Piše: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993-2012.)

Papina posjeta Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 3-5. februara 2019. godine, nije historijska samo zbog činjenice da je to prva posjeta jednog pape Arapskom poluotoku u historiji, već i stoga što je to prva transcendentalna posjeta u historiji u smislu njene globalne duhovne poruke Univerzalnoj zajednici muslimana – Ummetu.

Formalni domaćin Rimskom biskupu i vrhovnom poglavaru Katoličke crkve su država i narod Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali mu je religijski domaćin njegov duhovni partner, šejh Al-Azhara, koji je danas vrhovni autoritet globalnog sunnitskog muslimanskog Ummeta. Stoga susret dvojice najviših lidera katoličke i muslimanske zajednice u svijetu, u gradu Abu Dhabi, na Arapskog poluotoku, ima historijski značaj bez presedana. Po prvi put, globalna muslimanska zajednica može osjetiti da ima istinski duhovni i kulturalni glas koji se u njeno ime obraća cijelom svijetu.

Svjesni smo prethodnih posjeta pape Franje važnim muslimanskim zemljama: Jordanu u maju, Albaniji u septembru i Turskoj u novembru 2014., Bosni u junu 2015., Azerbejdžanu u septembru 2016., te Egiptu u aprilu 2017. godine. I sve su ove posjete važne same po sebi. Posjeta pape Franje Svetoj zemlji jednako je važna kao i njegova posjeta Sarajevu, kojeg je Papa nazvao evropskim Jeruzalemom. Međutim, prva papina posjeta  u historiji, u zoru 19. godine 21. stoljeća, Arapskom poluotoku, jedinstvena je jer otvara prozor u globalni međuvjerski savez ko se može povezati s idejom ḥilf al-fuḍūl (“Savez vrlina” ili “Savez vrlih”), koju je inicirao Šejh Abdullah Bin Bajjah, uz bezuslovnu podršku Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Doista, moramo ovdje ukazati na dvije važne stvari kako bismo u potpunosti cijenili cijeli program papine posjete Abu Dhabiju. Prvo, tema globalne konferencije o ljudskom bratstvu, koja je održana u Abu Dhabiju u povodu papine posjete je i znakovita i značajna. Ona nam govori da smo mi muslimani postali svjesni da trebamo obnoviti prijateljske i bratske mostove koje su nedavno porušili oni među nama što su nam kidnapovali  našu vjeru iz svojih ličnih frustracija i gluposti. Moramo priznati da smo mi, u tom procesu kidnapovanja naše vjere, izgubili mnogo naših tradicionalnih prijatelja i saveznika. I doista, bili smo na rubu da ostanemo usamljeni u našoj borbi protiv predrasuda prema našoj muslimanskoj vjeri, našim muslimanskim pravima i mjestu koje muslimanima s pravom pripada u svijetu. Ono što sada čini Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je farḍi-i kifāya (“kolektivna odgovornost”) za pravu sliku univerzalne muslimanske zajednice – Ummeta. Smisao papine posjete je da se prekine ovaj ciklus nerazumijevanja. Stoga, i domaćinu i gostu treba čestitati na njihovoj dobroj volji da izgrade porušene  mostove  povjerenja između muslimanskog i kršćanskog svijeta u cjelini. To se povjerenje mora obnoviti radi spašavanja čovječanstva od opasnosti koja mu prijeti.

Drugi aspekt je naša pravovremena svijest da su, u odsustvu jednog globalnog muslimanskog duhovnog autoriteta, muslimani diljem svijeta, djelovali zbunjeno i smeteno, dok je muslimanska mladež postala lahki plijen za one koji su izgubili osjećaj odgovornosti za mir i sigurnost  našeg Ummeta u svijetu. Ja vjerujem da je ovaj vakuum u pogledu postojanja jedne globalne muslimanske duhovne ličnosti sada popunjen moćnim porukama Šejha Abdullaha Bin Bajje u vidu inovativnog programa Muslimanskog foruma za mir i kreativne ideje “Saveza vrlina” ili “Saveza vrlih”, kao i kroz moćno globalno zastupanje šejha Al-Azhara kao vjerodostojnog vrhovnog vođe muslimana s vjerodostojnim muslimanskim glasom koji se sad može čuti u cijelom svijetu.

Stoga, nakon papine posjete Abu Dhabiju i konstruktivnog dijaloga između njega i šejha Al-Azhara, kao dva pouzdana religijska simbola mira i povjerenja, muslimani, pogotovo oni na Zapadu, očekuju da se organiziraju slične posjete šejha Al-Azhara ključnim kršćanskim zemljama. Te posjete mogu početi posjetom Rimu, gdje bi se Šejh Al-Azhara dr. Ahmed Tajjib susreo s muslimanima Evrope na nekom velikom stadionu te kršćanima i muslimanima uputio slične poruke mira kao što to papa Franjo čini muslimanima i kršćanima u većinski muslimanskim zemljama na misama, poput sutrašnje mise u Abu Dhabiju na stadionu koji može primiti oko 40.000 ljudi. U toj mogućnosti ja vidim najvažniji aspekt papine historijske posjete Arapskom poluotoku. Dakle, neka nam u tome Svevišnji Bog pomogne! Amin!


Tagged under