Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Zekat je organizirani džematski ibadet isto kao i namaz i hadž

Dragi moji,

Učim dovu Allahu Svevišnjem da nam primi ibadet posta, učenje Kur’ana, klanjanje teravih-namza, dijeljenje sadake i sve ramazanske ljepote, koje su nas krasile pojedinačno i džematski na iftarima i u džamijama. Radujem se Bajramu, a tugujem za Ramazanom. Blago onima koji su istinski okusili ljepotu posta u tijelu i u duši. Iskustvo posta nije samo lijepo, već i nezamjenjljivo za bilo koje drugo životno iskustvo. To znaju samo oni koji su postili i koji se danas raduju Bajramu, ali i tuguju za Ramazanom s dovom Allahu Milostivom da im se posreći da dožive još mnogo Ramazana u ovom prolaznom životu.

Dragi moji,

Imam potrebu da vas pozovem da ne nasjedate na pogrešnu priču u medijima i na društvenim mrežama o zekatu, kao jednom od pet islamskih šartova u islamu, kao što su šehadet, namaz, post i hadž. Zekat se može dati u bilo koje doba godine, ali je Ramazan pogodno vrijeme za računanje i obračun zekata za proteklu godinu. Pretpostavljam da vam je poznato koliko se izdvaja zekata iz viška vaše imovine, koja prekogodini, ali se bojim da vas mogu zbuniti neodgovorni pojedinci i neformalne grupe oko toga  gdje treba da date svoj zekat. Zato hoću da vas pozovem da ih ne slušate, već da se držite našeg džematskog puta, a to je Islamska zajednica, reisu-l-ulema i Bejtu-l-mal, gdje svaki musliman i muslimanka treba dati svoj zekat kao izraz njegove/njezine džematske svijesti i brige o islamu u našoj zemlji.

Zekat je više od sadake i zato se kao i namaz petkom te hadž godišnje mora izvršavati džematski, tj., organizirano kako bi zajednica muslimana bila kontinuirano živo aktivna u svojoj vjeri, moralu i kulturi. To je važno posebno za nas ovdje i sada u Bosni, u Evropi – da snažimo našu Islamsku zajednicu kroz zekat, jer samo kao snažna Zajednica, uz Allahovu milost, možemo ostati svoji na svome i opstati u ovom turbulentnom svijetu.    

Zato nemojte zaboraviti dati svoj zekat u Bejtu-l-mal Islamske zajednice kao čin vjerske obaveze – farz na isti način kao što je to namaz i hadž! Također, svoje vitre dajte u Bejtu-l-mal Islamske zajednice! Allah vas nagradio!

Uz ove misli, želim vam sretan Bajram – Bajram Šerif Mubarek Olsun!