Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Promocija Centra za dijalog – Vesatijja u Prijepolju

U organizaciji Medžlisa Prijepolje je u petak, 21. decembra 2018. godine, u Domu Kulture u Prijepolju upriličena promocija rada i publikacija Centra za dijalog – Vesatijja iz Sarajeva.

Gosti promocije su bili dr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog – Vesatijja i Muhamed Jusić, saradnik na projektima Centra za dijalog – Vesatijja.

U svom izlaganju gosti su stavili akcenat na riječ “vesatijja”, njeno porijeklo, značenje i razumijevanje u kontekstu aktuelnih dešavanja u islamskom svijetu kao i o različitim tumačenjima iste riječi iz kojeg proizilaze različiti stavovi, a samim tim i postupci. Islamska zajednica je u kontkestu Balkana posebno aktualizirala riječ “vesatijja” i zauzela se kao zagovarač srednjeg puta koji u svojoj srži sadrži “adl” tj. pravednost, odnosno, Islamska zajednica je ta koja je stožer okupljanja i institucionalnog predstavljanja, a samim tim i medijator među suprostavljenim stranama unutar muslimanske zajednice.

Uz predstavljanje rada Centra, prezentovana su i neka od mnogobrojnih izdanja koja su prisutnima podjeljenja nakon promocije.

Posjeta Centra za dijalog – Vesatijja Medžlisu Prijepolje je prva i zvanična posjeta izvan granica Bosne i Hercegovine i predstavlja veliko priznanje  Medžlisu Prijepolje koji je bio domaćin ovako značajne posjete.