Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Knjiga 4: Odnosi između muslimana i nemuslimana – razmišljanja o nekim kur’anskim tekstovima

Naslov izvornika: Jamal Badawi, Muslim/Non-Muslim Relations: Reflections on Some Qur’anic Texts

Islamic Information Foundation, Canada, 2013.

S engleskog preveo: Mirnes Kovač
Urednik: Senad Ćeman
Lektor: Hurija Imamović
Korektor: Senad Ćeman
Tehnički urednik: Aida Mujezin-Čolo
Dizajn korice: Tarik Jesenković
Broj stranica: 50
Povez: Mehki

Knjiga 4: Odnosi između muslimana i nemuslimana – razmišljanja o nekim kur’anskim tekstovima

Mi zasigurno živimo u svijetu u kojem pojedinci, grupe i vlade čine različite oblike nasilja i terora. Takvo se nasilje čini u ime ideologije, skučenih shvatanja nacionalizma i religije. Odgovor na nasilje još većim i razarajućim nasiljem taj krug zla povećava i ojačava. Ogromni resursi posvećeni su borbi protiv nasilja, uobičajeno jednakim ili čak gorim nasilnim sredstvima.

Malo je pažnje usmjereno na pronalaženje korijenskih uzroka nasilja, kao što su ogromna nepravda i dehumanizacija drugih. Samo mali dio ovih resursa uz osjećaj časti, pravde i ljudske jednakosti djelovao bi na veći dio nasilja na jedan mnogo konstruktivniji način. I budući da su religije bile zloupotrijebljene da se opravda bezobzirno i neophodno nasilje, one mogu također biti konstruktivno pozvane da budu brana valu nasilja. U tom poduhvatu ogromnu pomoć posebice mogu pružiti zajedničke vrijednosti objavljenih religija.

Obaveza je vjerskog klera i religijskih učenjaka da razjasne ove vrijednosti i preispitaju pogrešna tumačenja svetih spisa ne samo pred drugima već također i pred svojim vlastitim vjerskim zajednicama. Unutarvjerski dijalog potreban je koliko i međuvjerski dijalog.

PREUZMITE DOKUMENT: (format: PDF, veličina: Unknown)


Povratak na IZDANJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *