Email: info@cdv.ba |Telefon: +387 33 570 025

Knjiga 7: Ustanova fetve u globariziranom svijetu

Naslov izvornika: Al-Iftā’u fī ‘ālam maftūḥ (الإفتاء في عالم مفتوح)
(Međunarodni centar za srednji islamski put u Kuvajtu, Kuvajt, drugo izdanje, 2012), www.wasatiaonline.net

S arapskog preveli: Osman Kozlić, Šukrija Ramić, Halil Mehanović, Lejla Bešo-Haskić, Ahmed Purdić, Ismet Purdić, Sulejman Topoljak, Nedim Begović i Sumeja Ljevaković
Urednik: Mustafa Hasani
Redaktor prijevoda: Enes Ljevaković
Lektor: Tarik Jakubović
Korektor: Mustafa Hasani
Tehnički urednik: Aida Mujezin-Čolo
Dizajn korice: Tarik Jesenković
Broj stranica: 380
Povez: Mehki

Knjiga 7: Ustanova fetve u globariziranom svijetuU­ proteklom i ovom stoljeću pojavio se velik broj teorijskih i praktičnih znanosti, a neke od njih su i šerijatske znanosti, a istodobno su se pojavili i univerziteti i fakulteti na kojima se izučavaju različiti aspekti Šerijata poput tefsira, hadisa, fikha, akaida, ahlaka te islamske filozofije. Kada se ova pojava malo razmotri, dâ se uočiti da sa ovih fakulteta sa šerijatskim predznakom izlaze svršenici koji su u osnovi službenici, a u manjoj mjeri profilirani obnovitelji sa stavom koji bi bili kadri dublje zahvatiti naslijeđe prošlosti i odgovoriti na zahtjeve savremenog doba. Neki od tako priučenih svršenika pohitali su da izdaju fetve na medijima i televizijskim stanicama, odvažujući se da daju odgovore na brojna pitanja. U svim ovim fetvama uočava se nekonzistentnost u mišljenju, međusobno suprotstavljanje samih fetvi, dok su neke izrečene površno, bez prethodnog studioznog pristupa, a uz to još i nepotkrijepljene valjanom tekstualnom argumentacijom Kur’ana ili časnog sunneta.

U ambijentu pojave ovakvih fetvi, mnogi od onih koji su čuli za njih ostali su zatečeni i nužno odbacili ovakav neodgovoran pristup. Zato je bilo nužno da se ukratko osvrnemo na osnovna pravila za izdavanje fetve, potrebne kompetencije za muftije, pripreme koje je potrebno poduzeti da se preuzme emanet izdavanja fetvi, te zadobijanje povjerenja u izrečene fetve.

Vehbe Mustafa ez-Zuhajli


Povratak na IZDANJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *